Ford soyadı herkese fazlasıyla tanıdık gelecek olan Henry Ford’un tam adı Henry Martin Ford’tur. 30 Temmuz 1863’te Amerika’nın Detroit şehrinde doğmuştur. İrlanda’daki patates kıtlığı yüzünden kaçan babası William Ford, annesi Mary Litogot Ford’un altı çocuğundan en büyüğüdür.
Çitçi olan babasının işini yürütmektense kendini bilime adamayı tercih etmiştir. 16 yaşındayken Detroit’teki bir gemi tersanesinde makina ustasının yanında çıraklık yapmak için evden ayrılmıştır. Annesini de ufak yaşlarda kaybeden Henry Ford, ilerleyen zamanlarda buhar motorlarını ustaca çalıştırmayı başarmıştır.
Henry Ford’un Hayali Otomobil
Ufak yaşlardan itibaren hayalini kurduğu otomobil üretimi için 1890’da girdiği Edison şirketinde çalışmalara başlamıştır. 1892 yılında 2 silindirli, 4 beygir gücünde benzin motoru yer alan ilk arabayı oluşturmuştur. Bu aracı evinin mutfağında kendi uğraşları sonucu oluşturmuştur. Henry Ford, Edison Illuminating Company şirketinde baş mühendisliğe ulaşmış, işlerinin hafiflemesi ve maddi olarak belirli bir doygunluğa ulaşmasıyla kendisine daha çok vakit ayırmıştır. Quadricyle isimli aracın gelişimini de 1896 yılında tamamlamıştır.
1902 yılında hisselerine 25,5% ortak olduğu Ford Motor şirketini kurdu. Aynı yıl içerisinde üretilen ilk otomobil ABD’de satıldı. 1904’ten sonraki süreçte otomobilleri farklı kıtalara da ihraç etti. 1913 yılında yürüyen bant sistemini ilk defa kullanarak Model T isimli aracı üretmiştir.
Model T 1908-1927 yılları arasında üretilmiş ve 15 milyon adet satılmıştır. 1906 yılında ilk avrupa şubesini İngiltere’de açmıştır. Belçika, İtalya ve Almanya’da fabrikalar kurmuştur. 1928 yılında İngiltere’de kurulan yeni bir fabrikayla merkezi olarak Avrupa’daki Ford işleri yönetilmiştir.
Ford Motor Şirketi Başarısı
Ford şirketi kuruluşundan bugüne kadar hiç kimseden borç almadığı gibi tahvil, bono satışları da yapmamıştır. Şirketin kurulduğu sene iki silindirli 8 beygirlik 1708 tane araba yapılmıştır. Şirket işe başlarken sermayesi 100 bin dolardı. Değişik modellerde otomobil rağbet görmüştü. İşletme 1917 senesinde üretimine tarımsal taşıt araçları ekleyerek üretim yelpazesini genişletti. 1926 yılında şirketin sermayesi 1 milyar dolara yükselmişti. Ford Şirketi dünyanın en büyük motor şirketi haline geldi.
Henry Ford, 1914 senesinde işçilerinin ücretlerini arttırarak endüstri dünyasını hayretler içinde bıraktı. Ford fabrikasında işçiler günde 8 saat çalışıyor bunun karşılığında da 5 dolar günlük ücret alıyorlardı.
Diğer fabrikalarda işçiler günde 9 saat çalışıyorlar buna karşılık Ford’da çalışanlardan yarı yarıya az ücret alıyorlardı. Ford’un ürettiği araçlar çok az kar ile satılıyordu. Ancak çok sayıda imalatla sürümden kazanıyordu. Böylece şirket kısa zamanda dünyanın sayılı büyük şirketleri arasına girdi. 1915 senesinde 1 milyonuncu araba yapıldı. 1926 senesinde ise fabrika senede 2 milyon araba üretebilecek hale gelmişti. 1928 senesinde 15 milyonuncu araba üretildi.
Ford Motor Company savaş malzemesi teslimatında en büyük şirketlerden biri oldu ve büyük kazanç sağladı. Buna rağmen Ford, her iki dünya savaşından önce barışın korunması için çaba harcamış ve 1936 yılında barışın güvence altına alınmasını hedefleyen bir vakıf olan Ford Foundation‘ı kurmuştur.
Henry Ford, 7 Nisan 1947’de, 83 yaşında beyin kanamasından ölmüştür.