Hıçkırık Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hıçkırık Nedir?

Hıçkırık, diyaframın kasılması sonucu, ses telleri arasındaki açıklığın istemsiz kapanması ile gerçekleşen ani nefes alımı ve “hığk” benzeri bir sesin dışarı çıkmasıdır. Diyafram kası göğüs boşluğu ile karın arasında yer alır. Tıpta singultus olarak bilinir. Hıçkırığın gerçekleşmesiyle oluşan durum, hıçkırık tuttu olarak belirtilir.

Neden Hıçkırırız?

Mide çok dolduğunda hıçkırığa sebep olabilir. Hızlı ve çok yemek yemek, alkolü abartmak, birden hava yutmak, soğuk ve sıcak içecekleri karıştırıp, mide ısısında ani sıcaklık değişimi, heyecan veya ani korku gibi durumlar, hıçkırığa sebep olur.

Gülmek güzel bir eylemdir. Fakat gülerken, içimize ani hava çektiğimizden, diyaframda kasılmalar gerçekleşebilir. Bu da hıçkırığı tetikler.

Hamilelik sırasında, bebek diyaframa baskı uygulayabilir. Sinir uyarılmasına sebep olan bu durum sonucu hıçkırık tutabilir.

Hıçkırık, normalde 5-10 dakika kadar sürer. 2 günden daha fazla süren durumlar da olur. Bu durumlara inatçı hıçkırık adı verilir. İnatçı hıçkırık erkeklerde, bayanlara göre daha fazla görülür. Bu hıçkırık, kişiyi fiziksel ve psikolojik olarak etkiler. Uykusuzluk, yorgunluk, kilo kaybı, stres gibi durumları açığa çıkaran inatçı hıçkırık, ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir.

İnatçı Hıçkırığın Nedenleri

  • Diyafram kasının gerilmesini sağlayan sinirlerin hasar görmesi.
  • Tümör, kist, guatr gibi oluşumlar.
  • Merkezi sinir sisteminde, vücudun hıçkırık refleksini kontrol eden mekanizma üzerinde oluşacak bir problem. (felç, menenjit, beyin travması, enfeksiyon, tümör vb.)
  • Alkolizm
  • Diyabet, böbrek yetmezliği ve sakinleştirici ilaç alımı.
  • Reflü
  • Zatürre, karaciğer sorunları, bağırsak tıkanıklığı, kalp büyümesi, mide kanseri, böbrek sorunları
  • Hiperventilasyon, yani aşırı derecede hızlı veya derin şekilde nefes alıp-verme
  • Anestezi ve ameliyat

İnatçı hıçkırık, yukarıdaki durumlarda görülebilir. Hıçkırığın 2 günü geçtiği durumlara denilen inatçı hıçkırığa yakalandıysanız, derhal bir doktora gidip muayene olmanızı öneririz. Özellikle reflünün bazı türlerinin tanısı bu durumla ortaya çıkar. Unutmamak lazımdır ki erken teşhis, hayat kurtarır!

Hıçkırık Nasıl Geçer?

Hıçkırığı gidermenin, birden fazla yöntemi mevcuttur. Bunlardan en bilineni nefes tutmadır. Burnunuzu kapatarak, nefesini tutmanız hıçkırığı giderebilir.

Şeker emmek de hıçkırığı geçirebilir.

Bir poşet içerisine hava alıp-vermek hıçkırığı kesebilir.

Dilin geriye doğru çekilmesi de yararlı olabilir.

Buzlu suyla gargara yapmak, hıçkırığı kesebilir.

Hıçkırığı kesebilecek bir diğer yöntemse hapşırmaktır. Hapşırmayı sağlayacak durumların en basiti de karabiber koklamaktır. Karabiberi koklayarak hapşırmak, hıçkırığı kesebilir.

Ayrıca ani korku ve tiksindirme de hıçkırığı kesebilir.

Eğer güneşe bakabilirim diyorsanız, güneşe bakmak da hıçkırığı kesebilir.

En zor ve en etkili yöntemiyse, aşağıdaki resimde olduğu gibi su içmeye çalışmaktır.

hickirik-nasil-gecer

Bu yöntemlerle hıçkırığınız geçmiyorsa ve yukarıda bahsettiğimiz gibi inatçı hıçkırığa sahipseniz, doktor muayenesi şarttır.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …