horlama

Horlamayı Önlemek İçin Ne Yapmalı?

Horlama sadece sinir bozucu ses problemi değil, aynı zamanda bir sağlık sorunudur. Herkes hayatının belirli bir bölümünde horlar. Hatta hayvanların da uykularında horladıkları bilinmektedir. Bu yazıda horlama nasıl durdurulur veya horlama nasıl kesilir hakkında bilgiler verilmektedir.

Horlamanın Nedenleri

Horlama, solunum yolunun daralmasına bağlı gelişen rahatsızlıktır.  Temelde boğazdaki yumuşak dokulardaki anormalliklerden ve uyku sırasındaki kötü duruştan kaynaklanmaktadır. Burundaki hava kanallarının daralması veya tıkanması da horlamaya sebep olabilmektedir. Horlama, kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen şekillerde gerçekleşmektedir.

kadınlarda horlama

Kontrol Edilemeyen Horlama Nedenleri

İlerleyen yaş: Yaş ilerledikçe boğazdaki kas dokusu gevşemektedir. Aynı zamanda boğaz geçidinde daralma da olur.

Kalıtsal faktörler: Ebeveynlerdeki horlama kalıtsal olarak çocuklara aktarılabilir. Bunun sebebiyse hava geçitlerindeki fiziksel bozukluktur.

Erkek olmak: Kadınlarla karşılaştırıldığında, erkeklerdeki burun ve boğazdaki hava kanalları daha dardır. Bu yüzden erkekler horlamaya daha yatkındır.

Sinüs enfeksiyonları, soğuk algınlığı, Astım veya alerjiler: Genellikle burun tıkanıklığına bağlı olarak gelişir.

Kontrol Edilebilir Horlama Nedenleri

Sigara içmek: Sigara içmek, kasların gevşemesine sebep olur. Burun ve akciğerde tıkanıklara da sebep olur. Hırıltı diye tabir edilen sesin bir numaralı şüphelisi sigaradır. Pasif içiciler de buna dahildir…

Fazla kilo: Aşırı kilolu olmak, boyundaki yağ dokusu birikimiyle sonuçlanır. Buna istinaden boğazdaki hava kanalları daralır.

İlaçlar ve alkol: Bazı ilaçlar veya alkol kullanımı, boğazdaki kasların çalışmasını olumsuz yönde etkilediğinden horlamaya sebep olmaktadır.

Uyku pozisyonu: Uyurken bedeninizin ve başınızın duruş pozisyonu horlamaya sebep olmaktadır. Sırt üstü yatış durumunda horlama olma ihtimali artmaktadır. Bunun sebebiyse dilin ve boğazdaki yumuşak dokunun yer çekimine karşı gelemeyip aşağı doğru kaymasıdır.

Horlamaya Çözümler

Horlamaya doğal çözümler üretmek, hem sizin hem de siz uyurken uyanık olan çevrenizdekilerin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Sürekli horluyor olmak, başta eşinizin olmak üzere evde yaşayan diğer bireylerin de psikolojisini olumsuz yönde etkileyecektir. Kontrol edilemeyen horlamaya çözümler üretmek elbette çok zordur. Fakat kontrol edilebilir horlama için bazı çözüm metotları aşağıda yer almaktadır.

şişman horlama

Kilo verin: Boğaz ve burun hava kanallarının çevresindeki yağ dokusu azaltıldığında, kanaldan hava geçişi daha rahat olacaktır. Horlamanın en büyük sebeplerinden birisi de aşırı kilodur. Aşırı kilo, farklı sebeplerde olan horlamayı da arttırmaktadır. Diyet ve spor ile kilo vermek, horlama sorununa çözüm olacaktır.

Sigarayı bırakın: Sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan bireylerde horlama daha sık görülmektedir. Sağlık kuruluşlarının da desteği ile sigarayı bırakabilirsiniz.

Uyku pozisyonunu değiştirin: Sırt üstü yatarak uyuyorsanız, bunu sağa veya sola olacak şekilde yan yatarak değiştirin.

Başınızın konumunu değiştirin: Horlamaya sebep olan şeylerden birisi de uygunsuz yastık seçimidir. Yastık kullanmamak da horlamaya sebep olabilir. Horlama yastığı satın almak, yastığa bağlı horlamayı önleyebilir.

Yatmadan önce alkol almayın: Alkol, kasların gevşemesine sebep olduğundan boğazdaki kasların işlevini gerçekleştirememesini neden olur. Ayrıca bazı süt ürünleri de horlamaya sebep olabilir. Bunun sebebi boğazdaki mukozayı kalınlaştırarak hava geçişini daraltmasıdır.

Burnunuzu temiz tutun: Tıkanık burun horlamanın en büyük sebeplerinden birisidir. Üst solunum yolları enfeksiyonunda sıklıkla karşılaşılan burun tıkanıklıkları için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.

Boğaz Egzersizleri yapın: Sesli harfleri yüksek sesle söylemek boğaz egzersizlerindendir. Bu şekilde boğazdaki kasları geliştirebilir, horlamayı engelleyebilirsiniz. Eğer bunu yapamayacak durumdaysanız, dilinizi bükmeden düz şekilde dışarı uzatarak sağa ve sola hareket ettirebilirsiniz.

Horlama tedavisi evde yukarıda anlatılan şekillerde yapılabilir. Buna rağmen tekrarlayan horlama durumlarında en iyisi bir Kulak-Burun-Boğaz doktoruna giderek muayene olmaktır. Gerekli teşhisin yapılarak horlama tedavisi gerçekleştirilmesi, sizin ve çevrenizdekilerin sağlığı açısından da önem taşımaktadır.


Kaynaklar

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …