ABD’nin sıkı ambargoları neticesinde Google servislerinin devredışı kalma tehlikesi ile karşı karşıya olan Huawei markalı cihaz kullanan kullanıcılar oldukça tedirgin. Bu yazımızda sizlere bu tedirginliğinizi biraz olsun azaltmak için çeşitli alternatiflerden bahsedeceğiz.
ABD ve Çin hükümetleri arasında yaşanan “ticaret savaşları” nedeniyle Google Çin menşeili akıllı telefon üretcisi Huawei’nin Android işletim sistemi lisansını ve bununla beraber tüm uygulamalarının kullanımını iptal etti. Büyük bir hızla yükselmekte olan ve çıkardığı yeni teknolojik ürünlerle oldukça iyi bir ivme yakalamış olan Huawei 2019’un ilk çeyreğinde samsung’un hemen arkasında ikinciliğe yerleşmişti. Her ne kadar hızlı şekilde yükselmesine devam etse de; bu lisans iptali sonrasında müşterilerinin kafaları oldukça karışık. Bu da ister istemez pazarda gerileme yaşayabileceğini gösteriyor.
Her ne kadar lisans iptal edilmiş olsa da; henüz daha bu lisans iptalinin kullanıcılarını nasıl etkileyeceği konusu netlik kazanmış değil. Karardan birkaç gün sonra ABD Huawei aleyhine alınmış olan bu net kararını biraz olsun gevşetti ve şimdiye kadar satın alınmış olan tüm cihazlar bir süre daha güncellemelerini sorunsuz şekilde almaya devam edebilecek. Aynı şekilde şu anda Play Store uygulaması da hala daha aktif olarak kullanılabilmekte. Lakin gelecekte yayınlanacak olan Android Q’yu alıp alamayacakalrı konusunda hala daha bir netlik kazanılabilmiş değil. Ayrıca Huawei yeni tanıttığı Mate 30 ailesinin de Google servislerine yer verilmeden piyasaya sürüleceğini belirtti.
Bilindiği gibi Android açık kaynak kodlu bir yazılım. Yani her geliştirici bu platformu kullanabilir ve çeşitli geliştirmelerde bulunabilir. Ancak Google uygulamaları ve resmi bir lisans olmaksızın böylesi büyük bir üreticinin riske girmesi ne denli mantıklı olacaklıdır, orası meçhul.
Uzun zamandır sızdırılan haberlere göre de Huawei kendi işletim sistemi üzerinde yaptığı çalışmalarına büyük bir hız kazandırmış durumda. Bu sebeple bu ambargo onlara yeni bir kapıyı aralamış gibi duruyor. Tahminlere göre Android tabanlı ve Androide çok benzeyen bir sistem olması planlanıyor ve Android tabanlı tüm uygulamaların çalışması hedefleniyor. Huawei firmasının yaptığı patent başvurularına bakılırsa; bu yeni işletim sisteminin adının Ark OS olma ihtimali bulunuyor. Bir iddiaya göre de patent başvurusu esnasında işletim sistemine ait görüntülerin yer aldığı söyleniyor.
Huawei kullanıcıları için alternatifler
En büyük problem şüphesiz ki Play Store üzerinden şimdiye kadar yüklenmiş olan onlarca, yüzlerce uygulmanın bu platforma taşınması esnasında yaşanacaktır. Buna bir alternatif olarak ise yayılan dedikodulara göre Huawei Aptoide firması ile ortaklık yapabileceği üzerine. Bu alternatif uygulamada milyonlarca Android uygulaması yer almakta. Pek tabii bu uygulamanın da çeşitli alternatifleri var, gelecek yazımızda da onlara değineceğiz.
Google Android 8 sürümü ile beraber bilinmeyen kaynaklar üzerinden yüklenmiş olan Android uygulamaları ile alakalı olan sistemi güncelledi. Artık Chrome ile “üçüncü parti” olarak kabul edilen yazılımları kullanmak için Setting menüsünü açın. Oradan uygulamalar & bildirimler kısmına gelin. Advances – Special app acces ve İnstall Unknown Apss üzerinden düzenlemelerinizi yapabilirsiniz. Böylece artık bilinmeyen kaynaklar üzerinden de yükleme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
APKPure Play Store linkini gösterdiğinizde, gösterdiğiniz uygulamanın kendi kitaplığında yüklü olan sürümünü yüklemenize izin veriyor. Yeni bir APK yüklemeden önce Malware kontrolü yapan virustotal’e gerekli izinleri vermiş olmanız gerekiyor.
Güvenlik güncellemelerinde son durum
Bilindiği üzere ne yazık ki günümüzde pek çok “sızma” girişimi için artık mobil telefonlar ve cihazlar son derece odak noktası. Hal böyle olunca da Google ve Android tarafında otomatik olarak verilen bu güncellemelerin, lisans iptal kararı ile beraber akıbetinin ne olacağı da tamamen büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor.
Durum her ne kadar karışık olsa da, Çinli mobil cihaz devinin kullanıcılarını öylece ortada bırakıp çekip gitmeyeceği de aşikar. Muhakkak bu konuda çeşitli alternatif yollar düşünülmektedir. Olası bir durumda, en kötü senaryoda mevcut cihazların da Android ambargosundan etkilenmesi gibi bir durum olması durumunda dahi Android tabanlı LineageOS bugün neredeyse tüm Huawei modelleri üzerinden destekleniyor. Bu sebeple gönül rahatlığıyla bu işletim sistemini Huawei telefonlarınıza kurarak, kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu sisteme bir diğer alternatifler ise Huawei cihazlar tarafından desteklenen Touch ve PureOS.