İki Yaşamlı Hayvanlar

İki yaşamlı olarak adlandırılan canlılar sanılanın aksine öldükten sonra tekrar hayata gelmezler baştan söyleyelim, bu adı almalarının sebebi hem suda hem de karada yaşıyor oluşları yüzünden bu adı almışlardır.

Nerede Yaşarlar?

Afrika, Güney Amerika, Güney Doğu Asya da ve ısı ile nem yeterliyse karada da yaşarlar. Günümüzde yaşayan 6000 küsür türü var bilinir. Bu hayvan grubunu inceleyen dala hepetoloji denir. İki yaşamlı canlılar ektotermik özelliklere sahip olup değişken sıcaklıklara uyumlu yapıdadırlar. Sıcak ve nemli ülkelerde yaşarlar.

Fizyolojik Özellikleri Nelerdir?

Anatomik yapıları ve fizyolojik yapıları gereği, balık ile sürüngen arasında bir yapıda oldukları uzmanlarca belirtilmiştir. Omurgalı yapıya sahiptirler fakat su dışında da yaşayabilirler bu özellikleri ile diğer canlılardan farklılıklarını gözler önüne tekrar sermişlerdir ve Amphibia sınıfı adını alırlar.

Türleri Nelerdir?

Büyüklük olarak küçük hayvanlardır. Günümüzde Uzakdoğu’da yaşayan en büyüğü 1,5 metre büyüklüğündedir. İki yaşamlı hayvanlar nelerdir derseniz kendi içinde 3 gruba ayrılırlar 1. Grup; tropik iklimdeki kertenkele, 2. Grup semender, 3. Grup ise kurbağadır.

Hayatları suda başlar fakat zamanla karaya adapte olurlar örneğin başkalaşım geçiren hayvanlar grubundan kurbağayı incelersek; yavru kurbağanın önce kuyruğu kaybolur, sonra ayakları gelişir, solungaçları gider ve akciğerler gelişir ve böylece kurbağa sudan karaya geçer. Ateş semenderi bunlardan biridir. Timsahlarda hayatlarının belli bir döneminde solungaç solunumu yapamadığı için bu türden kabul edilmez.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

green spot algae

Yeşil Nokta Yosunu

Yeşil nokta yosunu, bitkili akvaryumlarda sıkla görülen, özellikle cam ve sert yapraklı bitkilerde yeşil parlak …