İş kazalarının tanımını yapacak olursak, genel olarak hiçbir kasıt söz konusu olmadan meydana gelen, beklenmeyen ve sonucu istenmeyen bir olayı meydana getirmektedir. Kaza, dışarıdan ve ani bir etkiyle beklenmeyecek bir anda ortaya çıkacak ve kişilere zarar verebilecek istenmeyen olaylara denmektedir. İş kazası bazı kurum ve kuruluşlar tarafından farklı şekillerde de tanımlanmıştır.
Uluslararası Çalışma Örgütü
Daha önceki zamanlarda planlanmamış, bilinmeyecek ve kontrol altına alınamayacak, etrafa zarar verecek nitelikteki olayların tamamıdır.
Dünya Sağlık Örgütü
Önceden planlanmayan, çoğu zaman kişisel yaralanma durumlarına, makinelerin, araç ve gereçlerin zarar görmemesine, üretimin bir süre durabilmesine yol açan olay olarak yer almaktadır.
Genel Sağlık Sigortası Kanunu
Alt tarafta yer alan hal ve konuların birinde meydana gelebilecek ve sigortalıyı hemen ya da sonradan bedenen ve ruhen özürlü duruma uğratan olaylar zinciridir.
- Sigortalı çalışacak kişilerin iş yerinde yer aldığı sırada,
- İşveren aracılığı ile yürütülecek iş sebebi ile sigortalı kendi ismine ve hesabına bağımsız çalışması durumunda,
- Bir işverene bağlı şekilde çalışacak olan sigortalının, görevli olarak iş yeri dışarısında başka bir yere gönderilmesi sebebi yüzünden asıl işini yapmadan geçen zamanlarda,
- Mevzuatın dördüncü maddesinin birinci fıkrasında emziren kadın sigortalı işçinin, iş mevzuatı kapsamı altında çocuğuna süt verebilmek için ayrılan zamanlarda,
- Sigortası olan bir çalışan ve işveren tarafından verilmiş olan bir taşıma işinin yapıldığı yere gidiş gelişi esnasında, ortaya çıkacak ve sigortalıyı hemen ya da sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaylar zinciridir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
İş yerinde meydana gelebilecek ölüme neden olan ya da vücut bütünlüğünü bozabilen olaylardır. Kanun içerisinde mal veya hizmet üretmek amacı ile maddi şekilde bulunan ya da bulunmayan unsurlar ile çalışanın beraber örgütlenmiş olduğu, işverenin iş yeri içerisinde ürettiği mal ya da hizmet ile beraber nitelik konusunda bağlılığı yer alan ve aynı yönetim çatısı içerisinde örgütlenmiş iş yerine bağlı yerlerde her türlü organizasyonların genel adıdır.
İş Kazalarının Sınıflandırılması
İş kazası oluşması durumunda olay yaşanması sonucunda meydana gelecek olan zararın bedeli, iş kazasının sonuçlarına bağlı olarak sınıflandırılmaktadır.
Yaralanmanın Durumuna Göre
• Bir günden fazla iş içerisinde ayrı kalmayı gerektirebilecek şekilde tedavi gerektirmeyen kaza durumları,
• Bir günden daha fazla işten ayrı kalabilmeyi gerektirebilecek şekilde tedavi gerektirecek kazalar,
• Devamlı olarak iş görmezlik
Yaralanmanın Cinsine Göre
• Kafa yaralanması
• Bacak yaralanması
• Göz yaralanması
• Kol yaralanması
• İç organ yaralanması
Kaza Durumuna Göre
• Düşme, incinme kaza durumu
• Yanma kaza durumu
• El aletleri kaza durumu
• Makine kaza durumu
İş kazası ve meslek hastalıklarının kaydı ve bildirimleri Uluslararası Çalışma Örgütü konferansında kabul edilmiştir. Bu kanunda iş kazaları ve meslek hastalıklarının sebeplerinin belirlenmesi ve koruyucu uygulamaların alınması konusunda gerekli hükümler yer almaktadır.