Isparta, Akdeniz bölgesine bağlı olsa da, Akdeniz iklimini yaşamanın pek mümkün olmadığı şehirdir. Kiminin aklına gülü, kiminin aklına el dokuması halıları getirir. Dünya üzerinde, gül yağı üretiminin %65 kadarı Isparta’da karşılanır. Isparta’nın ekonomik gelişimine katkısı büyük olan merhum Süleyman Demirel de bu şehirde doğmuştur. Isparta Gezi Rehberi ile Isparta’da gezilecek yerler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Isparta’da Gezilecek Yerler
Isparta kışları soğuk geçen bir iklime sahiptir. Yazları, Ege ve Akdeniz’in diğer ilçeleri gibi terletmez. Göller bölgesinde yer alması sebebiyle, büyük-küçük çok fazla göle ev sahipliği yapar. Nitekim gezilecek yerlerin başında gelen Eğirdir Gölü Türkiye’nin en büyük üçüncü gölüdür.
Eğirdir Gölü
Türkiye’de bulunun 454 kuş türünün 225’i Eğirdir gölü ve çevresinde yaşar. Türkiye’nin elma üretiminin yaklaşık %20’si bu gölün çevresinden karşılanır. Göldeki balık türlerinden olan kerevit ve sudak balıklarının tamamı yurtdışına ihraç edilmektedir.
Göl manzarasıyla yazın ayrı, kışın ayrı güzeldir. İnsan elinin değdiği her yer gibi, burası da kirlenmektedir. Yurtdışından getirilen balık türleri, sulama için aşırı tüketim, suni gübre atıkları gölü kirletmektedir.
Lavanta Vadisi
Dünya gül yağı ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılayan Isparta’da, bir de lavanta yağı çıkartılır. 1975 yılında bir gül tüccarının, Fransa’dan getirdiği lavanta tarlaların boş kalan bölümlerine ekilmiştir. 1990’lı yıllara kadar ticarete dökülmemiştir. Günümüzde ise kurutularak düğün, organizasyon firmalarına dağıtılmaktadır.
Lavanta tarlalarını mosmor görebilmek için Temmuz ayında burada bulunmak gerekir. Lavanta vadisi, Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde bulunur. Lavanta üretimi, Kuşçular, Ardınçlı ve Aydoğmuş köylerinde de yapılmaktadır.
Zindan Mağarası
Çok etkileyici ve ürkütücü bir güzelliğe sahip Zindan mağarası, Aksu ilçesinde Anamas bölgesinde yer alır. Yara sesleri, dikit ve sarkıtlarla çok ilginç gelebilecek bir tur olacağı kesindir. 640. metrede yer alan doğal hamamı mağaranın en ilgi çekici bölümüdür. Roma döneminde daha farklı amaçlara hizmet ettiği düşünülmektedir.
Davraz Kayak Merkezi
Kış aylarında Isparta’ya yolunuz düşerse, karın tadını çıkarabileceğiniz yerlerden birisidir. Davraz dağına kurulmuş tesiste konaklama imkanı da mevcuttur. Kayak pistleri tehlikesiz rotaya sahiptir ve her seviyeye uygundur. Ayrıca Eğirdir Gölü’nün eşsiz görüntüsü buradan gözlemlenebilir.
Isparta Müzesi
1985 yılında hizmete açılmış müzede, Etnografya, Arkeoloji, Yörük Salonu ve Halı Salonu olarak ayrılmış dört bölüm vardır. Yöreye ait olan yazmalar, peşkir, lambalar, tespihler Etnografya bölümünde sergilenirken, Arkeoloji bölümünde Paleolotik dönemden günümüze kadar gelen eserler kronolojik şekilde sergilenmektedir. Yörük bölümünde yörük çadırı ve tüm malzemeler sergilenirken vitrinleri yörük yün çorapları, heybeler ve çalgı aletleri süslemektedir. Son olarak Halı bölümünde ise Türkiye’nin çeşitli halıların 17-20.yüzyıl arasında geçen örnekleri vardır.
Isparta Gül Tarlaları
Bir çok gül çeşidine ev sahipliği yapan ilde bulunan gül tarlalarında, toprak bile gül kokar. Gül hasadı Mayıs ayında gerçekleştirilir. Gül, şafak vaktinde toplanmaya başlar, güneş yakmaya başladığında 9:30-10:00 gibi biter. Şafakla birlikte güle aşık bülbüllerin sesiyle büyülenmek isterseniz gül tarlalarına uğrayabilirsiniz.
Isparta’nın en büyük gül tarlaları , merkeze 40 kilometre uzaklıktaki Güneykent Beldesi, 7 kilometre uzaklıktaki Yakaören köyü, 23 kilometre uzaklıktaki Gönen İlçesi, 59 kilometre uzaklıktaki İleydağı köyü, 48 kilometre uzaklıktaki Senir/Kılıç köyleri, 44 kilometre uzaklıktaki Sorkunçak köyünde bulunur.
Çiçeklerin ve doğanın süslediği Isparta gezi rehberini sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Diğer iller için hazırladığımız Gezi Rehberi yazılarını da incelemenizi tavsiye ederim.
Kaynak : https://blog.biletbayi.com/