kabızlık, bir çeşit bağırsak sorunudur. Dışkılamanın sert ve zor olması durumuna denir. Bağırsak hareketinin yavaşlaması ve dışkılamada güçlük çekmek, kabızlık belirtilerindendir. Diğer kabızlık belirtileri;
- Sert, kuru dışkı
- Bağırsak hareketi ve dışkılama için ıkınma
- Bağırsakları tamamen boşaltmamak
- Bağırsak hareketleri ile birlikte az miktarda parlak kırmızı kanamaya neden olabilen hemoroid ya da anüsten küçük çıkıntılar olması
- Sıklıkla sol tarafta karın ağrısı
- Mide bulantısı
Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlık, çoğunlukla sıvı tüketimi gerektiren bir rahatsızlık olmakla birlikte, sindirimi kolay lifli gıdalar alınmasını da gerektirir. Meyve ve sebzeler, fasulye, nohut, mercimek gibi tahıllar kabızlığa iyi gelir. Ayrıca yürüyüş yapmak, kabızlığı hafifletir.
Günde en az 20 gram lifli gıda tüketilmesi gerekmektedir. Lifli gıdalara örnek ise; kepekli tahıllar, fasulye, mercimek, yulaf ezmesi, badem, arpadır. Bunun haricinde kuru veya taze kayısı da lif bakımından zengin meyveler arasındadır.
Yatmadan önce bir çorba kaşığı zeytin yağı tüketmek, bağırsak faaliyetlerini olumlu yönde etkiler. Ayrıca magnezyum açısından zengin olan pekmez de kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Pekmezin ekürisi tahin de kabızlığa iyi gelen gıdalardandır. Susam yağı bağırsakları nemlendirir.
Müshil kullanımı da kabızlık tedavileri arasındadır. Fakat uzun süre kullanımı, şişkinlik, gaz ve kramp gibi semptomlar oluşturarak rahatsız eder. Uzun süreli müshil kullanımı sakıncalıdır.
Yağ ve şekeri yüksek yiyecekler kabızlığı tetikler, zararlıdır. Bu yüzden bu tür gıdalardan kaçınmalısınız. Ayrıca hareketsiz kalmak, kabızlığı tetiklediği gibi, kabızlık dönemini daha zor atlatmanıza neden olur.
Doktora Ne Zaman Başvurmak Gerekir?
Ciddi bir ağrı veya kanama geçiriyorsanız veya rahatsızlığınız uzun süre devam etmişse, en kısa sürede bir hastaneye başvurmak yararlıdır. Evde yapılan tedavilerin işe yaramadığı uzun süreli rahatsızlık durumlarında da doktora görünmek en mantıklı ve sağlıklı yoldur.
Sağlığınız, parayla satın alamayacağınız şeylerdendir. Bunun bilinciyle yaşamanızı, yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmenizi temenni eder, geçmiş olsun dileklerimi sunarım…