Kalp yetmezliği, vücudun ihtiyaç duyduğu kanın pompalanmaması sonucunda akciğerler ve başka bölgelerde sıvı birikmesine yol açan ciddi bir kalp hastalığıdır. Erken teşhis edilmesi halinde uygun tedaviler ile hastaların kaliteli ve uzun bir yaşam sürmesi mümkündür. Yüksek kan basıncı, kalp krizi geçirmiş olmak, kalp kası hastalığı, doğumsal kalp kusurları, kalp kapak hastalığı gibi kalbin iş yükünü artıran sağlık sorunları kalp yetmezliği riskini artırmaktadır. Bu hastalık ile yaşayan hastalar, genel durumlarını iyi takip etmeli ve doktorlarını doğru bilgilendirmelidirler.
Kalp yetmezliği belirtileri nelerdir?
Vücut ağırlığında değişiklik : Kalp yetersizliği bulunan bir hastada ani kilo alımı ve verimi söz konusudur. Sıvı birikmesi nedeniyle kilo alan hastalar, tedavi sürecinde kilo vermeye başlar. Kişi, sabahları düzenli olarak tartıldığında 3 gün içerisinde 2 kilodan fazla kilo almış ise kalp yetersizliği sorunundan şüphe ederek doktora başvurmalıdır.
Ayak bileklerinde şişlik : Vücutta gelişen sıvı birikmesi nedeniyle ayak bileklerinde ödem meydana gelebilir. Önlem alınmadığı zaman karın, uyluk ve baldırlarda da şişlik görülebilmektedir. Hastalığa bağlı olarak günlük alınması gereken sıvı miktarı, muayeneyi gerçekleştiren doktor tarafından belirlenir. Kullanılan idrar söktürücü bir ilaç varsa dozu değiştirilebilir.
İştahsızlık : Kalp yetmezliği nedeniyle karaciğer ve kanda oluşan sıvı birikmesi, iştahsızlığa neden olabilmektedir. İştahsızlık dışında hazımsızlık ve şişlik gibi problemlerde görülebilir. Bu nedenle hastaya, az ve sık yemesi önerilir.
Geceleri idrara çıkma isteği : Gün içerisinde ayaklarda biriken sıvı kan dolaşımına katılır ve böbreklerden süzülen kan miktarını artırır. Bu neden hasta gece uykusuna yattığında 2-3 defa idrara çıkabilir. Böyle bir durumda hastanın, yatmadan 3-4 saat önce sıvı alımını bırakması önerilir. Ayrıca yatağa geçmeden önce tuvalete çıkması da bu belirtiyi azaltır.
Depresyon ve anksiyete : Bu tür hastalar fazlası ile tedirgin ve huzursuz olurlar. Sonucunda anksiyete gelişme riski yüksektir. Kişinin günlük aktiviteleri kısıtlanır ve kalabalık ortamlardan kaçınır. Önlem alınmaması halinde hasta depresyona girebilir.
Yorgunluk ve bitkinlik : Hastalığa bağlı olarak kaslara yeteri kadar oksijen gitmeyebilir. Ayrıca iştahsızlık belirtisinin de var olması ile hasta en ufak aktivite de yorgun düşer.
Baş dönmesi ve sersemlik hissi : Bu belirtiler hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar ile alakalıdır. Fakat aniden ayağa kalkma ve kalbin düzensiz olarak atması nedeniyle de baş dönmesi gerçekleşebilir.
Kalp hızında artış : Hastalık nedeniyle kalbin vücuda yeterli kanı pompalayamaması halinde bu durumu düzeltmek için daha hızlı atmaya başlar.

Kalp Yetmezliği Teşhisi
Hastalık şüphesi ile doktora gidilmesi halinde şikayetler doğru bir şekilde anlatılır. Doktor öncelikle fiziki muayene yapar ve kalp yetmezliği şüphesi olması halinde hastalığın kesin teşhisi için bir dizi test isteyebilir. Bu testler:
• Elektrokardiyografi
• Kan testleri
• Akciğer filmi
• Ekokardiyografi (kalp ultrasonu)
Kalp Yetmezliği Tedavisi
Kalp yetmezliği teşhisi konulan bir hasta doktorun önereceği şekilde diyet yapmalı ve sağlıklı beslenmelidir. Sigara kullanımı var ise mutlaka bırakmalıdır. Ayrıca doktorun reçete edeceği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve kalbin ritmini kontrol etmek amacı ile bazı günler holter gibi cihazlar kullanılmalıdır. Kalp yetmezliğinin ilerlemiş vakalarında açık cerrahi yöntemler uygulanır, daha ağır vakalarda ise tek tedavi yöntemi kalp naklidir.