Kantaron yağı, kantaron bitkisi ve zeytin yağının karışımından elde edilen bir yağdır. Zeytin yağı ile karıştırılması, kantaronun etkisini arttırmaktadır. Hem zeytin yağı, hem de kantaron bitkisinin şifasını ihtiva etmektedir. Kantaron yağı, antiseptik özelliğinin yanı sıra hücre yenileyici olmasıyla da bilinen şifalı bir yağdır.
Kantaron Nasıl Kullanılır?
Kantaron bitkisinden gelen bu şifalı yağ, bir çok rahatsızlık ve hastalık için kullanılmaktadır. Özellikle alternatif tıpta kullanılan mukaddes bitkiler arasında bulunan kantaron bitkisi, taze veya kurutulduktan sonra da kullanılabilmektedir. Kurutularak yapılan çayı, günlük tüketilebilir.
Bunun yanı sıra, zeytin yağı içerisinde demlenerek kantaron yağı şeklini alır. Kantaron, çoğu zaman bu şekilde, kantaron yağı olarak kullanılmaktadır. Kantaron bitkisinin kurutulmuş hali, bal ile karıştırılarak da yenmektedir. Fakat aşırı tüketimi bazı yan etkiler oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 aylık kullanımda 3 ay kadar ara vermek gerekir. Gün içerisinde aşırı kullanmak da zararlı olmaktadır.
Kantaron Faydaları
Kantaron yağının faydaları içerde ve dışarıdaki rahatsızlıklarda etkilidir. Dışarıdaki rahatsızlıklar(Yara, bere) için sürülmeli, içerideki yara(ülser, crohn vb) için içilmelidir. Kantaron yağı faydaları aşağıda liste şeklinde bilginize sunulmuştur.
- Düşerek, sürterek, kesilerek vb. şekillerde oluşan yaralara sürülerek tedavi edilmesini sağlar. Kantaron yağı, kanamayı keser, yaranın mikrop kapmasını önler ve ağrı-sızıyı azaltır.
- Kanama durdurucu özelliği vardır. Damarları büzüştürme özelliği sayesinde kanamaları keser.
- Kadınlarda menopozdan kaynaklanan ruhsal sorunlarda işe yaradığı gözlemlenmiştir.
- Uyku sorunu yaşayanların, yatmadan önce çay olarak tüketmesi, melatonin hormonu salgılanmasını sağladığından, uykuları daha sağlıklı olmaktadır.
- Alkol, sigara ve diğer kötü alışkanlıkların tedavisinde çay olarak kullanılması faydalıdır.
- Kantaron içerisindeki antiviral ve antibakteriyel özellikleri virüs ve bakterilerden kaynaklı bir çok hastalığın iyileşmesinde rol oynar.
- Cilt hastalıklarının tedavisinde hücre yenileyici olarak kullanılır.
- İshale karşı etkilidir.
- Romatizma kaynaklı ağrılarda, o bölgeye masaj ile sürüldüğünde faydalı olmaktadır.
- Gut ve sarılık vakalarında tedavi edici etkisi gözlemlenmiştir.
Kantaron yağı, özellikle atalarımız tarafından, yara ve yanıklarda aktif olarak kullanılmıştır. Ufak çocukların düşerek yaralanmaları sonucunda derhal o bölgeye kantaron yağı uygulanmış, kanın durdurulması ve mikrop kapması engellenmiştir. Kantaronun mucizevi şifası, AIDS’e neden olan HIV virüsüyle savaşacak güçtedir.
Ayrıca deri problemlerinden olan pişik tedavisinde de uygulanmakta olan kantaron yağı, masaj yağı olarak da kullanılmaktadır. Dışarıdan ve içeriden oluşan tüm yara ve mikropların tedavisinde alternatif tıpta kullanılır. Antibiyotiklerin aksine, mide rahatsızlığı oluşturmadığı gibi, midenin de korunmasını sağlayan şifalı bitkiler arasındadır.
Kantaronun Yan Etkileri
Her şeyde olduğu gibi aşırı kullanılması sakıncalıdır. Bunun yanı sıra kantarona karşı hassasiyeti bulanlarda yan etkileri görünmektedir. Genellikle yan etkileri hafiftir. Fakat kişiden kişiye değişebilir.
- Hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır. Emziren annelerin kullanımında bebekte uyku hali ve halsizlik görülebilmektedir.
- Açık tenli kişiler kullandığında, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Solaryuma da girmeleri sakıncalıdır. Işığa karşı hassasiyet oluşturduğu için bazı kaynaklarda zehirli bitkiler sınıfında yer almaktadır.
- Ağır psikiyatri ilaçları, tansiyon ilaçları, doğum kontrol ve astım ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır.
- Şizofreni hastalığından psikoza neden olabileceği saptanmıştır.
- Organ nakli yapılan, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören ve siroz hastalağıyla savaşan kişilerin kullanması son derece sakıncalıdır.
Kantaron Nasıl bir bitkidir?
Pembe ve mavi olan renkleri de mevcut olsa da, genellikle sarı renkte olan kantaron bitkisi kullanılmaktadır. Sarı kantaron bitkisi içerisinde: Hypericin, karoten, tanen, sarı kantaronun renk verici maddesi olan Hyperin, guercitin, uçucu yağlar, C vitamini, reçine ve benzeri maddeler bulunmaktadır.


