Kaplumbağa sürüngen bir hayvandır ve tüm sürüngenlere benzer şekilde soğukkanlıdırlar. Güçlü çeneleri vasıtasıyla çok kuvvetli ısırıklar atarak çeşitli bitki ve etleri rahatlıkla parçalayabilirler. Kaplumbağalar, etçil, otçul ve ikisini de yiyebilen etçil-otçul(omnivores) şekilde üçe ayrılırlar. Bir çok su kaplumbağası da otçul grupta yer alır. Peki bu kaplumbağa ne yer? Kaplumbağalar nasıl beslenir?
Eğer bir kaplumbağa besliyorsanız, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunların başında doğal yollardan, doğal şekilde beslemeye çalışmak. Doğadaki kaplumbağaların mevsime göre değişiklik gösteren beslenme farklılığını, beslediğiniz kaplumbağaya da uyarlayın. Çeşidi bol tutarak, sürekli aynı şeyleri vermekten kaçının.
Kalsiyum Kaplumbağalar İçin Çok Önemlidir
Kaplumbağa besinleri, vitamin ve mineral bakımından zengin maddelerden oluşmalıdır. D vitamini, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller kaplumbağanızın sağlığı için son derece önemlidir. Tükettiklerinden fosforu kolaylıkla elde etse de kalsiyum alımı yeteri kadar olmayabilir. Kalsiyum kaplumbağalar için çok önemli bir mineraldir.
Kaplumbağanızın kalsiyum ihtiyacını karşılaması için, ezilmiş midye kabukları, haşlanmış yumurta ve yumurta kabuklarını verebilirsiniz. Yeteri kadar D vitamini alımı için kaplumbağanızın gün ışığı alması da önemlidir. Ayrıca muhabbet kuşu için kullanılan gaga taşı vererek iyot eksikliğini amorti etmesi sağlanabilir.
Proteini Es Geçin
Kaplumbağanın aşırı protein tüketimi böbreklerinde sorunlara ve kabuğunda deformasyona sebep olacaktır. Bu yüzden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Kedi, köpek mamalarıyla beslemek protein alımını arttırır. Zaten verdiğiniz bitkisel besinlerle de protein ihtiyacını karşılayacaktır.
Kaplumbağa Evde Ne İle Beslenebilir?
Hayvanın yediklerini çeşitlendirmek, daha sağlıklı ve uzun yaşamasını sağlamaktadır. Asma yaprağı, incir yaprağı, yonca, marul gibi yapraklı sebzeler ve otlar kaplumbağaların sevdiği besinlerdendir. Bezelye, fasulye, havuç, patates, pancar, karnabahar, brokoli gibi sebzelerin yanı sıra yeşil yapraklı her şeyi rahatlıkla tüketebilirler. (Ispanak, pazı vb.)
Size tavsiyemiz bahçede beslediğiniz kaplumbağayı, çiçeklerinizden uzak tutun. Kaplumbağalar, çiçekleri de çok severek yediği bilinmektedir. Gül, hercai menekşe, sardunya gibi çiçeklerinizin yanında bulunması, çiçeklerinize zarar verebilir.
Kaplumbağalar her türlü meyve ve sebze tüketebilecek hayvanlardır. Meyve olarak elma, armut, karpuz-kavun(kabukları dahil), trunçgiller, üzüm, incir gibi bir çok çeşiti meyveyi de tüketebilirler.
Kaplumbağaya Zararlı Gıdalar
Kaplumbağanın tüketmemesi gereken, tükettiğinde sorun oluşturabilecek besinler bulunmaktadır.
Sürüngenlerde, süt ve süt ürünleri içerisinde bulunan laktozu parçalamak için enzimler yer almadığından bu ürünlerin tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Dolayısıyla, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri de kaplumbağanın tüketmemesi gereken gıdalardandır.
İşlenmiş gıdalar ve konserve yiyecekler tuz ve koruyucu açısından zengin olduğu için kaplumbağa beslerken tavsiye edilmez. Olabildiğince işlenmiş gıdalardan kaçınmak, doğal olarak beslenmesini sağlamak gerekir.