Kar körlüğü, gözlerin buz veya kardan yansıyan güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalması nedeniyle ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır. Tıbbi olarak, kar körlüğü terimi fotokeratittir ve kornea ve konjonktiva yanmasına benzer. Dağcılar, gözlerini güneş gözlükleriyle korumadan yürüyüşe çıktıklarında olur. Kardan yansıyan ışık zararlı ve yüksek düzeyde ultraviyole radyasyon içerir. Bu radyasyon gözün korneasını yakabilir ve kar körlüğüne yol açabilir. Ağrılı yanma, bulanık görme ve tahriş gibi semptomları genellikle yoğun güneşe maruz kaldıktan yaklaşık altı ila on iki saat sonra göz üzerinde ortaya çıkar.
Kar körlüğü genellikle ultraviyole ışınlarının daha yoğun olduğu daha yüksek irtifalarda ortaya çıkar. Temel olarak, kar iyi bir yansıtıcıdır ve ultraviyole radyasyonun yaklaşık yüzde 80’ini yansıtabilir. Bu nedenle, uygun gözlük kullanılmazsa kayakçı ve yürüyüşçünün gözlerine zarar verme riski daha yüksektir.
Kar Körlüğü Belirtileri
- Görme bozukluğu
- Parlak ışığa duyarlılık
- Haleleri görmek
- Küçük öğrenciler
- Şişmiş göz kapakları ve kızarıklık
- Gözlerin sulanması
- Kontrol edilemeyen göz kapağı seğirmesi ve göz ağrısı
- Aşırı şişlik nedeniyle gözler şişebilir
- Geçici görme kaybı
- Gözlere kum parçacıkları veya kırık camlar girmiş gibi gelen gözlerin yanma hissi
Kar Körlüğü Tedavisi
İyileşme sürecinde gözlere dokunmaktan veya ovalamaktan kaçının.
Gözlerin daha hızlı iyileşmesi ve daha fazla hasarı önlemek için varsa kontak lensleri çıkarın.
▸ Kapalı bir odada karanlık bir odada kalın.
Işığın içeri girmesini önlemek için gözleri yumuşak bir bez veya gazlı bezle kapatın. Kapalı gözlerin üzerine soğuk ve ıslak kompres uygulayın.
İyileşmeyi hızlandırmak için mevcut reçeteli merhemleri kullanın.
▸ Doktor tarafından steril yapay gözyaşları veya anestezik göz damlaları önerilebilir.
Asp Aspirin, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler yardımcı olabilir.
Kar körlüğü% 100 UV engelleyici polarize gözlükler, sarımlı güneş gözlükleri veya buzul gözlükleri kullanılarak önlenebilir. Bu gözlük görünür ışığın yaklaşık % 10’unu iletir ve neredeyse tüm UV ışınlarını emer. Gözlerin her açıdan ışık almasını önlemek için daha geniş ve daha koyu lenslere, daha fazla ışık filtrasyonuna ve yan kalkanlara sahip olmalıdırlar. Buzul gözlükleri güneş gözlükleriyle aynıdır, ancak yanlardaki ve altındaki ekler ışığı engellemek için ekstra özelliklere sahiptir. Genellikle normal güneş gözlüklerinden daha koyu olan aynalı, polarize lenslerle yapılırlar.
Göz kapaklarını kurum veya odun kömürü ile karalamak, zararlı UV ışınlarının bir kısmını emebilir ve ışığı gözlerinizden uzaklaştırabilir. Önlemenin her şey için tedaviden her zaman daha iyi olduğunu daima unutmayın. Bu nedenle, gözleri UV ışınlarından korumak için güneş gözlüklerinizi daima el altında tutun.