Kehribar Hakkında Bilgi

Milyonlarca yıl öncesinde yaşamış ağaçların salgıladıkları reçinelerin sertleşmesiyle taşlaşmış maddelere kehribar denilmektedir. Bir diğer adı amberdir. Kehribar tek bir formda bulunmaz. Ağaç türüne, bulunduğu ortama göre farklı şekil ve renklerde oluşmaktadır. Dünya’daki kehribar rezervinin yaklaşık 90%’ı Baltık bölgesinden toplanmaktadır.

Reçine, ağacın kendisini koruma mekanizmasıdır. Ağaçtaki, kırık, yarılma vb. bir deformasyonu iyileştirmek ve o bölgenin dış etkenlerden korunmasını sağlamak amacıyla ağaç tarafından salgılanır. Bu reçinenin uygun basınç ve ısı altında milyonlarca yıl beklemesi kehribarı meydana getirir.Uygun olmayan basınç ve sıcaklıkta ise kopal adı verilen, kehribara göre daha yumuşak taş oluşur. Sağlığa olan faydaları, güzel görüntüsü, dokusu, kokusu ve rengi onu aksesuar yapımı konusunda aranan malzeme haline getirmiştir.

Kehribar bir kaç farklı türde ve farklı renklerde olabilir. Ayrıca saydam, yarı saydam, damarlı, fosilli, opak olabilir. Amberler içerisinde en değerli olanı damla kehribardır. Damla kehribar, kehribarın en saf halidir. Damla kehribar da kendisi içerisinde farklı türlere ayrılabilir. Oluşan bu damla kehribar içerisinde böcek fosili yer alıyorsa, değeri kat be kat artar. Bir diğer türü ise saydamlığından dolayı ateş kehribarı ismini almıştır. En ucuz türüyse sıkma kehribar diye tabir edilen kehribar çeşididir. Bunu açıklamak için şöyle bir örnek verilebilir. Doğada oluşan bir elmasın karatı 5000 TL ise, yapay olarak oluşturulmuş bir elmasın karatı 500 TL’dir. Bu sıkma diye tabir edilen kehribarlar yapay olarak ve işlenmiş damla kehribardan kalan tozların sıkıştırılması sonucu oluşturulmaktadır.

Kehribar oluşumu için uygun reçine üretmiş ağaçlar ve bulunduğu ülkeler şunlardır;

  • Baltık bölgesinde Araucaria familyasından Pinus Succinifera,
  •  Karayiplerde Algarroba familyasından Hymenea Protera,
  • Yeni Zelanda’da Araucariaeceae familyasından Agathis Australis,
  • Avustralya’da Tetraclinis Articulata,
  • Afrika’da Acacia Arabica,
  • Kongo ve Sierra Leone’de Copaifera Guibourthiana,
  • Güney Amerika’da Hymenea Courbaril,
  • Zanzibar’da Hymenea Verrucosa,
  • New Mexico’da Taxodiaceae,
  • Lübnan’da Kauri Pine,
  • Meksika’da Leguminous

Maalesef bu ağaçların nesli tükenmiştir. Günümüzde, Yeni Zelanda’da bulunan dev kauri çamlarının o dönemde yaşamış ağaçların soyundan olduğu düşünülmektedir.

Kehribarın Faydaları

Tıbbın babası kabul edilen Hipokrat’ın hastalarında kullandığı, çalışmalarında amberin tıbbi niteliklerini tanımlayarak diğer bilim insanlarının da kullanmasını sağlamıştır. Nitekim İbn-i Sina da kehribarı kullanan bilim adamlarındandır. Eski Roma’da, boğaz ağrıları, bademcik rahatsızlıkları ve hatta deliliğe bile iyi geldiği düşünülmüştür. Kolye veya madalyon olarak boyunlarına takıldığı bilinmektedir. Günümüzde de diş çıkaran bebekler için diş kolyesi ve bilekliği kullanılmaktadır.

Resimdeki kehribar kolye ucundaki fosili de görebilirsiniz.

Şu an bile Litvanya’da guatr rahatsızlığı çeken bayanlar, boyunlarına amber kolye takmaktadır.

  • Kehribar, sinir sistemine, kalbe ve böbreklere pozitif etki sağlayan biostimulantlara sahiptir ve iyileşmeyi hızlandırır.
  • Hazımsızlık, metabolizma ve mide hastalıklarında şifa kaynağıdır. Midenin
    kuvvetlenmesini ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
  • Dinginlik verir, ruhsal ve fiziksel olarak rahatlamaya sebep olur.
  • Astım, bronşit, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolları rahatsızlıkları için kullanılmakta ve olumlu sonuçlar göstermektedir.
  • Tiroid bezlerini düzene sokar.
  • Kalp krizi riskini düşürür.

Özellikle tesbihlerde çok fazla kullanılan kehribarın sahtesi çok fazladır ve çok ucuza piyasada dolaşmaktadır. Bilinen, güvenilir alışveriş mecralarını kullanmanız, aldığınız ürünün gerçek kehribar olması ihtimalini arttıracaktır. Ayrıca evde tuzlu su karışımı yaparak içerisine bıraktığınızda kehribar yüzer. Sıradan plastikler batar. Bunun yanı sıra ultraviyole ışığı aynaya tutar gibi yansıtır. Asetonla silindiğinde kehribarda sorun olmaz. Fakat, sahte ürünlerde matlaşma ve yumuşama meydana gelir.

Değerli Taş Rehberi yazımızı okuyarak diğer değerli ve yarı değerli taşlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Propolis Nedir? Propolis Hakkında Bilgi

Balın arıların yaptığı tek şey olmadığını biliyor muydunuz? Arılar ayrıca iğne yapraklı ağaçların veya yaprak …