tarhana çorbasının faydaları

Kış Mevsiminin Vazgeçilmez Çorbası: Tarhananın Faydaları

Türkiye coğrafi ve kültürel olarak bir çok farklı lezzete ev sahipliği yapan ülkelerdendir. Haliyle birbirinden farklı bir çok yemek çeşidi de ülkemiz topraklarında, annelerimizin, ablalarımızın ellerinden çıkmaktadır. Her yörenin kendine has bir yemeği muhakkak olan bu topraklar, bereketine doyum olmayan güzellikleri içerisinde barındırır.

Tarhana olarak bildiğimiz çorba da bir çok yörede kendine has karışımlarla hazırlansa da adı değişmeden sofralarımıza gelir. Genellikle un, yoğurt, maya, domates, biber, soğan ve sarımsağın karışımıyla meydana gelen karışım kurutularak, un ufak edilir. Mayalamayla tadı ve lezzeti bir miktar değişse de, bu değişim kesinlikle negatif yönlü değildir.

Tarhananın Sağlığa Faydaları

Özellikle kış aylarında tüketiliyor olması, bu çorbayı kesinlikle kış çorbası yapmamaktadır. Tarhana her mevsim tüketilebilen, tadı güzel, besleyici bir kültürel lezzetimizdir. Bir çok hastalığa şifa olan tarhana, alternatif tıp ürünü olarak bile kullanılmaktadır.

A vitamini ve B vitamini yönünden zengin olan tarhana, içeriğinde çinko, kalsiyum ve demir gibi minarelleri de barındırır. Bu yönüyle besleyiciliğinin ve lezzetinin yanında büyümeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Bu yüzden, anne sütüyle beraber bebeklere mama olarak verilir. Büyümeye yardımcı bir çok minerali içerisinde barındırmasıyla birlikte karbonhidrat açısından da zengindir. Bu yönüyle kolay tüketilebilirdir.

Protein ve likopen içeren besinlerden birisi olan tarhana çorbası, genellikle kış aylarında tüketilir. Bunun sebebi tarhananın en büyük faydası olan bağışıklık sistemini güçlendirici yapısı olmasıdır. Bu sayede, özellikle kış aylarında yakalandığımız grip, nezle, kırgınlık ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların etkilerini azaltır veya hastalığa yakalanma ihtimalini düşürür.

Kalbe olan faydası ise, kötü kolestrol ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Ayrıca tarhana çorbasının yararları arasında kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini azaltması da yer alır. Bir çok sebze ve baharat karışımının yanı sıra özellikle büyütme özelliği ile bilinen yoğurdu da içerisinde ihtiva eder. Yoğurdun faydaları adlı konumda değindiğim yoğurt, gelişmekte olan bebek ve çocuklarımız için sütten sonra gelen en önemli besinlerdendir. Hal böyle olunca, tarhana da özellikle bebekler için anne sütünün yanında ek gıda niteliği taşır. Kemik gelişimine katkı sağlaması ve kemikleri güçlendirmesi de tarhanın faydaları arasındadır.

Her yörenin kendine has bir tarifle hazırlama biçimi olsa da, tarhana çorbasının içerisine yağda kavrulmuş kuru nane, kekik, et suyu gibi takviyeler de yapılabilmektedir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …