kısaca reflü

Kısaca Reflü Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kısaca reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı durumuna verilen addır. Tıp dilindeki ismi Gastro özefageal Reflux‘dür. Bu hastalığa sahip olan kişilerin daha çok göğüs kafesi arkalarında yanma hissi olur. Bazen de yenilen yiyeceklerin acı ya da ekşi suyunun tekrar ağza gelmesi ile oluşur. Oldukça sık karşılaşılan reflü hastalığı hakkında yapılan araştırmalarda yüz kişiden yirmisinde reflü yaşandığı görülmektedir.

Reflü Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Reflü sorunu ile karşı karşıya olan kişilerde birçok belirti olabilir. Genel olarak reflü belirtileri şunlardır;

– Mide içeriklerinin tekrardan ağza gelmesi ve bu yüzden ağızda acı ya da ekşi bir tat oluşması

– Baharatlı ve yağlı gıdılar, çikolata gibi yiyeceklerin yenildikten sonra yanma hissi oluşturması

– Göğüs kafesinin arka kısmında yanma hissi

– Hıçkırık olması, öksürme, mide bulantısı ve mide yanması, yutmada zorlanma, ağrılı yutkunma, ses kısılması, ağızda kötü koku, boğazda ağrı reflü hastalığının genel olarak karşılaşılan belirtilerindendir.

reflü belirtileri

Reflü Neden Olur?

Ülkemizde her yüz kişiden yirmisinde oluşan bu sorun sadece bir nedene bağlı olarak oluşmamaktadır. Mide içerisinde bulundurduğu asidik içeriğini istemsiz olarak yemek borusuna gönderir ve böylelikle yemek borusunda hasarlar meydana gelir.

Reflünün oluşmasında en çok karşılaşılan olay sfinkter kaslarının gevşemesidir. Sfinkter kasları gevşediğinde midede bulunan asidik içerik yemek borusuna çıkar ve reflü ortaya çıkar. Özellikle göğüs arkasında oluşan yanma ve ağıza acı, ekşi tat gelmesi en çok görülen belirtilerindendir.

Reflüyü Azaltacak Önerileri

– Reflü sorununa sahip olan kişi eğer sigara içiyorsa kısa süre içerisinde sigarayı bırakmaya çalışmalıdır.

– Kilolu kişilerin sahip olduğu kilolar mideye daha çok baskı yapacağından bu kişilerde daha çok yanma sorunu olur bu kişilerinde kısa süre içerisinde kilo vermesi gerekir.

– Kişi yatarken yastığını dik koymalı ve yatağın baş tarafını dik tutmalıdır. Böyleliklee yer çekiminin de etkisiyle mide içeriğinin kaçışını önler.

– Yatmadan önce sıvı tüketilmemelidir. Çünkü sıvıların geri kaçışı katılara göre daha kolaydır. Eğer sıvı tüketilecekse yatmadan 2 saat önce tüketilmelidir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …