Günlük yaşamımızın birer parçası haline gelen klimalar artık yaz kış her mekanda kullanılır oldu. Kışın soğuk günlerinde bulunduğumuz ortamı ısıtan, yazın ise en bunaltıcı sıcaklarda bizleri serinleten klimalar artık vazgeçilmezlerimiz arasında yer alıyor. Fakat yararları olduğu kadar zararları da olabilen bu cihazlar hakkında bilinmesi gerekenleri ve klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Doğru Klima Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Her yıl en az bir defa klimanın filtresi değiştirilmeli ya da temizliği yapılmalıdır. Klimanın karşısında oturarak doğrudan klimadan çıkan serin havaya muhatap olunmamalıdır. Diş mekan ısısı ile iç mekan ısısı arasında 6-7 dereceden daha fazla serinlik olmamalıdır. Terli, ıslak saçlı olarak klimalı ortama girilmemeli hele hele doğrudan klimanın üflediği noktada oturulmamalıdır. Ortam sıcaklığının 24 ile 27 derece arasında olması uzmanlar tarafından önerilen sıcaklıklardır. Klima filtrelerinin orijinal olmasına özen gösterilmeli ve her yıl periyodik olarak bakımları yaptırılmalıdır.
Klimanın Zararları Nelerdir?
Dışarıdaki sıcak hava ile serinletmeye çalıştığınız iç mekan arasında çok fazla ısı farkı olursa halk arasında klima çarpması denen hadise meydana gelme olasılığı çok yüksektir. Uykun sıcaklık farkı 6-7 derece olmalıdır.
Eğer içindeki filtre periyodik olarak temizlenmez ise, filtrede biriken bakteri ve virüsler her çalışma esnasında ortama üflenecektir. Bu da üst solunum yolları enfeksiyonlarına neden olacaktır. Bu nedenle klimanın senelik bakımları mutlaka servisine yaptırılmalıdır.
Klimanın altında kesinlikle uyunmamalı ve doğrudan yüze gelecek üflemeye maruz kalınmamalıdır. Aksi halde boyun tutulması, bel tutulması, kas tutulması ve geçici yüz felci olma olasılığınız bulunur.
Ortama yaydığı tozlar nedeniyle ( özelliklede klimanın filtresi temizlenmez ise ) özellikle astım gibi rahatsızlıkları olanlarda olumsuz etkiler yaratabilir. Alerjik rahatsızlıkları olanlarda kuru öksürük ve nefes darlığına sebep olabilmektedir.
Klimaların birçok özelliği bulunmaktadır. Kuru hava üfleme, nemli hava üfleme, yavaş ya da hızlı hava üfleme gibi birçok özelliği vardır. Bu özellikleri iyi bilinmeli ve bu özelliklerinin hangi şartlarda devreye sokulması gerektiği de çok iyi bilinmelidir. Fazla nemli çalıştırılan klima vücuttaki terin buharlaşmamasına ve buna bağlı olarak bunaltıcı bir sıcaklık hissine sebep olur. Fazla kuru çalıştırıldığında ise boğaz kuruluğuna ve gözlerde yanma gibi rahatsızlıklara neden olur. Klima ev ya da işyerinde gelişigüzel bir noktaya monte ettirilmemesi gereken bir cihazdır. Bu nedenle doğru yer seçimi için uzmanların fikrine danışılmalıdır ve bu konuda klimanızı monte edecek kişi size yardımcı olacaktır. Seçeceğiniz klimanın gücü, klimayı kullanmak istediğiniz mekânın büyüklüğü ve hacmi ile doğrudan ilişkilidir. Bunun için de satıcısından doğru bilgi edinilerek klima tercih edilmelidir.
Yazımızın girişinde de belirtildiği gibi artık günlük hayatımız için bir lüks değil bir ihtiyaç halini alan klimalar artık hemen hemen her mekânda kullanılır hale geldiler. İnsan yaşamının çok önemli bir bölümü kapalı ortamlarda geçmektedir. Yaşamın bu yönü düşünüldüğünde klimalar artık birer parçamız haline gelmiş durumdadırlar. Unutulmaması gereken husus, klimanın sadece soğutma ve ısıtma için kullanılan bir cihaz olmadığıdır. Aynı zamanda bulunulan ortam havasının temizliğinin sağlanması yani bir hava sirkülasyonunun oluşturulması, iklimlendirme (klimatizasyon) yapılması ve ortamın temizlik ve tazelikte tutulması için de kullanılan cihazlar olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.