Kortizon, vücut tarafından salgılanan en önemli hormonlardan birisidir. Kortizon nedir diye soracak olursanız, böbrek üstü bezlerinde üretilen, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını düzenleyen hormondur. Tıpta dışarıdan da insan vücuduna nakledilebilir. Cilt yolu, damar yolu, ağız yolu veya eklemlere enjekte edilerek bir çok hastalığın engellenmesinde rol oynar.
Vücut tarafından salgılanan kortizon miktarı, kan basıncına, zamana ve sıcaklığa göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle sabah saatlerinde daha çok salgılandığı bilinmektedir. Bu yüzden gece uykusunu iyi almak önemlidir. İyi uyku için ipuçlarını okumak bu konuda size fayda sağlayabilir.
Vücutta kortizon üretimi doğumdan 3 hafta sonra gerçekleşmeye başlar. İnsan yaşamı boyunca kortizon üretimi gerçekleşmektedir ve insan ömrü boyunca kortizona ihtiyaç duyar. Bazı rahatsızlıklardan dolayı kortizon üretimi azalabilir veya hiç üretilmeyebilir. Bu durumlarda vücuta kortizon girişi sağlanmalıdır.
Kortizon hormonunun sentetik olarak türevi yapılmış olup, eczanelerde ilaç olarak satılmaktadır. Bu ilaçların faydalı olduğu bilinen bir çok hastalık vardır. Fakat kortizonun dışarıdan alınması doktor kontrolünde olmalı ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girmediği belirlenmelidir. Yan etkileri sonucu hayatınıza son verebilecek düzeyde ilaçlar olmasına karşın, ülkemizde en çok alınan ilaçlar arasındadır. Her türlü ilaç doktor kontrolünde ve doktorun belirlediği dozajda kullanılmalıdır.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Kortizon bir çok hastalıkla mücadelede kullanılır. Bunlardan en bilinenleri;
- Romatizma hastalıkları
- Kan hastalıkları
- Kalp ve damar hastalıkları
- Tümörler ve bazı kanser türlerinde
- Felç
- İdrar yolu rahatsızlıklarında ve böbrek hastalıklarında
- Alerjik rahatsızlıklar ve sıcak basması durumlarında
- Bağ dokusuyla ilgili hastalıklar
- Bağışıklık sistemiyle ilgili olan hastalıklar
Kortizon Kullanımının Vücutta Yol Açtığı Sorunlar
Kortizon tedavisi sırasında vücutta kemik erimesi ve kalsiyum eksikliği görülmektedir. Kalsiyum mineral takviyesi eksilen kalsiyumu dengelemek için gereklidir. Kalsiyumun yanında kemik erimesini engellemek için D vitamini takviyesi şarttır. Genellikle kortizon tedavisiyle bu iki madde de hasta için önerilmektedir. Kortizon kullanımına bağlı olarak gelişen bu iki eksikliğin yanında, aşağıda sayılan rahatsızlıklar da gelişebilmektedir.
- Vücutta tüylenme sorunları ortaya çıkar.
- Adet düzensizliği görülebilir.
- Gelişim bozukluğu ve göz sorunları ortaya çıkabilir.
- Kaslarda güçsüzlük oluşur.
- Tansiyon ve şeker artışı olur.
- Mide sorunları ortaya çıkabilir.
- Psikolojik sorunlar ve depresyon ortaya çıkabilir.
Birçok hastalığın tedavisinde kullanılsa da, ilaç dozunun aşılması çok ciddi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.