Kültür&Sanat

Nietzsche ve Güç İstemi

güç istemi

Nietzsche İsviçre’deki Basel Üniversitesi’nde Klasik Filoloji profesörüydü. Bu pozisyona son derece genç yaşta (24) yaşında ulaşmıştı. Ne var ki, kendisine büyük ün kazandıran çalışmaları ne filolojide ne de akademide gerçekleşmemişti. Gerçekten de Nietzsche’nin yazıları çoğu kez doğru dürüst bir sınıflandırmaya direnir ve her ne kadar şimdilerde önemli bir filozof olarak değerlendirilse de o son derece geniş ilgileri olan bir düşünür …

Devamını Oku »

Grafiti Nedir?

Grafiti, bir tasarımın bir yüzeye yerleştirilmesiyle üretilen, sanatın standart olmayan bir sunumudur. Çoğunlukla kamuya açık alanda, boyanmış basit yazılı kelimelerden, duvar resimlerinin detaylandırılmasına kadar uzanan yazı veya çizimlerdir. Grafiti, İtalyanca bir kelime olan “Graffiato” sözcüğünden türemiştir. Bu, herhangi bir yüzey üzerinde çeşitli desen veya görüntüler tasarlayarak, çizerek, işaretleyerek veya boyayarak üretilen bir sanat biçimidir. Eski çağlarda, tebeşir veya kömür gibi keskin cisimler ile duvarlarda ve …

Devamını Oku »

Sürrealist Tablolarla Salvador Dali

Ünlü sürrealist ressam Salvador Dali , 11 Mayıs 1904’te İspanya Figueres’in küçük tarımsal köyünde Salvador Felipe Jacinto Dali i Domenech’de doğdu . Zengin bir noterin oğlu olan Dali, çok erken yaşlardan itibaren güzel sanatlara yoğun bir ilgi gösterdi; tutkusunu sürdürmesini sağlamak için evinde özel bir stüdyo kuran ebeveynleri tarafından aktif olarak teşvik edildi. Figueres’de özel sanat dersleri aldıktan sonra Dali, Madrid’deki Real Academia de Bellas Artes de San …

Devamını Oku »

Türk Tarihindeki Beş Kadın Kahraman

Mevzu vatanın savunulması olduğunda cesur Türk kadınları da eline silah alıp savaşmış ve büyük kahramanlıklar göstermişlerdir. Savaş zamanında milletin yaşama sevincini, kurtulma umutlarını ayakta tutan 5 kahraman Türk kadınını tanıyalım. Tomris Hatun Çok kıvrak bir zekaya sahip olan Saka kraliçesi Tomris Hatun o dönemin en büyük gücü olan Pers İmparatorluğu’na karşı muhteşem bir zafer kazanmış ve dünyanın ilk kadın hükümdarı …

Devamını Oku »

Kitap Okumanın Önemi – Neden Kitap Okumalıyız?

kitap okumak

Kitap okumak, bilginin anahtarıdır. Kitap okumak, size sınırsız hayal dünyasının kapısını açar. Kitap okumayan çok şey kaçırmış demektir. Kitap okumak bir hobi değildir. Boş zamanlarınızı doldurmak için bir araç değildir. Kitap okumak, keyifir, terapidir, gereksinimdir. Kitap okumak bigidir. Her kitap farklı bir bilgi hazinesidir. Hemen hemen her türde ve her konuda kitaplar yayınlanmaktadır. Roman, masal, biyografi, tarih, kültür ve sanat, …

Devamını Oku »

İlk Kitap Ne Zaman Yazıldı?

ilk kitap

Bildiğimiz kadarıyla ilk kitap Orta Çağ’da ortaya çıkmıştır. Onlara biraz olsun yakınlığı olan şey, papirüs rulolar üzerine yazılardır. Bu rulolar, papirüs yapraklar birbirine yapıştırılarak hazırlanıyordu. Eski Romalılar, bunları bildiğimiz “cilt” anlamına “volumen” diye isimlendirmişlerdir. 15. yüzyılın ortalarına doğru , papirüsün yerini parşömen ve “vellum”denilen malzeme aldı. Parşömen, koyun ve keçi derilerinden yapılıyordu. Buzağı derisinden hazırlanan vellum ise , daha ince …

Devamını Oku »

Ukulele Hakkında Bilgi

ukulele hakkında bilgi

Çoğunlukla uke olarak kısaltılan, dört telli, şekil itibariyle gitara benzeyen enstrümandır. 19. yüzyılda Hawaii’de geliştirilmiştir. Hawaii’deki gelişim sürecinde Portekizlilerin kullandığı cavaquinho adlı enstrümandan esinlendikleri düşünülmektedir. 20 yüzyılda Amerika’dan tüm dünyaya yayılmış olup, Yeni Zelanda ve Tayland’da popüler olarak çalınmaktadır. Sesi gayet yumuşaktır. Mutluluk verir. Hawai müzik ve kültüründe ukulele’nin kurulmasında en önemli faktörlerden biri, enstrümanın King Kalākaua tarafından çok fazla desteklenmesi …

Devamını Oku »

Müziğin Yararları Nelerdir?

müziğin yararları

Müziğin ne kadar eski olduğu tam olarak bilinememektedir. Fakat hangi din, hangi ırk, hangi topluluk olursa olsun, müzik insan hayatında muhakkak yer almıştır. Müziğin ilk olarak doğanın ve hayvanların seslerini taklit etmek için çıktığı düşünülmektedir. Çok eski zamanlarda, bitki ve hayvanların organlarıyla, taşlarla müzik enstrümanları yapılmış, bu alet-edevatlarla farklı bir çok ses çıkartılmıştır. Bu sesler kimi zaman dini törenlerde, kimi …

Devamını Oku »

Günümüze Işık Tutan Ömer Hayyam’ın 10 Rubaisi

Kimi fikirler ve ideolojiler ölümsüz olarak yaşatılacak cinstendir. Kimi düşünceler, kimi yazılar, kimi şiirler eskimez. Her gün, her an ilk günkü tazeliğini koruyan bu yazılar, tabii ki büyük akıllarla ortaya çıkmaktadır. Ölümsüz eserler bırakabilmek, büyük bir akılla ve büyük bir yaşanmışlıkla mümkündür. Vakti zamanında yazdığı dörtlüklerle günümüze ışık tutan Ömer Hayyam da, büyük düşünürlerden biriydi.. Yazdığı dörtlüklerdeki tespitleri, ileri görüşlülüğü …

Devamını Oku »

Şehirden Köy Yaşamına Geçiş

şehirden köy yaşamına

Şehir hayatından ve stresinden bunalan pek çok kişinin aklından geçen; ‘bir gün bir Ege kasabasına yerleşeceğim’ fikrini hayata geçirmiş biri olarak yazıyorum bu yazıyı. Özendiğimiz, doğanın bir parçası olarak yaşama düşüncesi, üzerinden geçen 1.5 yılın ardından, artık bizim normalimiz oldu. Ayvalık’ta yaşama fikriyle yer ararken keşfettiğimiz köy, tam da aradığımız özellikleri barındırınca birden kendimizi köy yaşamının içinde buluverdik. Ayvalık’ın eski …

Devamını Oku »