Kurban bayramı hakkında bilgi vermeden önce, kurbanın kelime anlamını ele almak gerekir. Kurban, dinsel bir emri ya da bir adağı yerine getirmek amacıyla kan akıtmak anlamına gelmektedir. Bundaki amaç, tanrıya yakın olmak, tanrının rızasını kazanmaktır. Dini bir ritüel olan kurban, birçok dinde kendine yer edinmiştir. Kurban’ın tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, insanlığın tarihi kadar eski olduğu düşünülmektedir.
Müslümanlarda kurban bayramı Hicri takvimde Zilhicce ayının 10. gününde başlar, 4 gün sürer. Bayramdan bir gün öncesi arife günüdür. Arife(arefe) günü sadece kurban bayramından bir gün öncesidir. Ramazan bayramı veya başka günlerde bulunmaz.
Önemli: Kurban, çoğu zaman adakla karıştırılır. Kurban ve adak arasındaki fark yazısını okuyarak, bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Müslümanlıkta Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Hz. İbrahim peygamberin eşinin kısır olması sebebiyle çocuğu olmuyordu. Bu sebeple, Allah’a yalvarıp dua etti. Yaşlanmaya başladığında, bir çocuğu dünyaya geldi. Çocuk biraz büyüdüğünde, çocuğunu kurban etmesi gerektiğini rüyasında gören Hz. İbrahim, bu konuyu çocuğuyla paylaşmıştır. Kur’an metinlerinde yumuşak huylu, uslu bir erkek çocuğu olarak geçen Hz. İsmail(Hz. İbrahim’in oğlu) bu konuyu hoşnutlukla karşılamıştır.
Çocuğunu alıp ıssız bir yere götürdükten sonra, gayet keskin olan bıçağını Hz. İsmail’in boynuna dayamıştır. Fakat Allah’ın emriyle bıçak çocuğu kesmemiştir. Bu esnada Hz. Cebrail kucağında bir koç ile gelir. Eskiden süre gelen geleneklerden olan insan kurban etmek, Hz. İbrahim’le son bulmuştur.
Tüm İbrahimi dinlerde Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.