İncir, uzun yıllar öncesinde taze olarak tüketim sürecinin çok kısa olması sebebiyle kurutularak da yenilebilen bir meyve olmuştur. Taze olarak tüketilmesi elbette daha yararlı olsa da, yaz aylarında çok kısa süre içerisinde tüketilmesi gerekir. Bunun sebebi çabuk bozulması(kurtlanması, çürümesi vb.) ve kısa süre içerisinde yetişerek, ağaçtan düşmesidir.
İncirin taze olarak toplanmasının ardından kurutulmasıyla, özellikle kış aylarında tüketilmesi, sağlık açısından bir çok fayda sağlamaktadır. Bitkisel protein, vitamin ve minareller içeren kuru incir, bir çok rahatsızlığın tedavisinde alternatif olarak da kullanılmaktadır. Bu yazımızda ise kuru incirin sağlığımız için en önemli beş maddesini ele almaya çalıştık.
Kış Aylarında Koruyucu Kalkan
Kuru incir yaz aylarında kurutularak kış aylarında tüketilebiliyor. İçeriğinde bulunan zengin antioksidanlarla grip, soğuk algınlığı, nezle gibi bir çok rahatsızlıktan koruyor. İçerdiği magnezyum sayesinde enerji veren incir, daha zinde ve enerjik olmamızı sağlıyor.

Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkların bulaşmasını zorlaştıran koruyucu kalkan görevini üstleniyor. Bağışıklık sistemini güçneldirir. Ayrıca, kuru inciri zeytin yağına batırarak yemenin astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Boğaz ve ağız içi enfeksiyonların tedavisinde de alternatif tıp olarak uygulanabilir. Kuru incir ile hazırlanan bir çok kür ile üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilebilmektedir.
Kemiklerin Güçlenmesini Sağlar
Kuru incirin faydaları arasında kemik sağlığı da yer almaktadır. Kemiklerin daha güçlü olabilmesi için, diğer sebze ve meyvelerden daha çok kalsiyum içerdiği bilinmektedir. Kemik erimesi tedavisinde de alternatif olarak kullanılan kuru incir, bol miktarda K Vitamini içerir.

Kalp Hastalıklarının Düşmanı
İçeriğindeki antioksidanlar kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Potasyum minerali ile kan basıncını dengeleyerek tansiyon hastalarına şifa olmaktadır. Günümüzde sodyum bazlı tüketilen hazır gıdaların tansiyonu yükselttiği bilinmektedir. Eğer yüksek tansiyon şikayetiniz varsa, günde 2-3 adet kuru incir yemenizin sağlığınıza katkıları olumlu yönde olacaktır.
Kuru incir içerisinde bulunan pektin adlı suda çözülen lif, sindirim sistemine girdiğinde, fazla kolestrolün vücuttan atılmasını sağlar. Bu da kolestrol problemi olan hastaların rahatlıkla tüketebileceği anlamına gelmektedir. Ayrıca lif bakımından çok zengin olması diyet yapan kişiler tarafından da kullanılmasını sağlamaktadır.
Sindirim Sistemi İçin Daha Ne Yapsın?
Kuru incir, içerdiği yüksek lif sayesinde bağırsakları yumuşatarak sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Kabızlığa iyi gelerek müshil etkisi yapar. Fazla tüketimi bu yüzden ishale sebep olabilir. Bağırsaklarda bulunan probiyotik bakterileri, yani vücuda faydalı olan bakterileri korur. Bu da bağırsaklarda oluşabilecek enfeksiyonları önler.
Kuru incir kilo verme için de kullanılmaktadır. İçeriğindeki yüksek lif hacmi sayesinde tokluk hissi yaratarak daha geç acıkmayı sağlar. İçeriğindeki zengin protein, mineral ve vitaminler sağlıklı kilo verilmesini sağlar.
Cildi Güzelleştirir ve Canlılık Verir
İncir tüketmek cildi gençleştirir ve canlandırır. Hücre yenilenmesini sağlayıcı yapısı buna olanak vermektedir. Ayrıca akne, sivilce gibi oluşumlara incirin ezilerek sürülmesi iyi gelmektedir. Özellikle taze incir, bir maske gibi kullanılabilir. Yani hem tüketilerek hem sürülerek cilt problemleriyle savaşmaktadır.
Yazımızda kuru incirin faydaları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Fakat unutulmamalıdır ki, her şeyin fazlası zarardır. Bu yüzden kuru incir tüketimine de dikkat edilmelidir. Fazlası ishal, şişmanlık gibi sorunlar doğurabilmektedir.