Melatonin

Melatonin Nedir, Ne İşe Yarar? Melatonin İçeren Besinler Nelerdir?

Uyku sorunlarınız varsa duymuş olabileceğiniz melatonin, pineal bezde üretilen bir hormondur. Doğal uyku yardımcısı olan bu hormon, sadece iyi bir uyku için değildir. Uykunun ötesinde birçok önemli sağlık faydası vardır. Melatonin, güçlü bir antioksidan, beyin sağlığı, kalp sağlığı, doğurganlığı, bağırsak sağlığı, göz sağlığı ve daha fazlası için yardımcı olabilen anti-inflamatuar bir hormondur.

Melatonin Nedir?

Melatonin, amino asit triptofandan ve serotonin olarak bilinen nörotransmitterden doğal olarak türetilen bir hormondur. Pineal bezde doğal olarak üretilir, ancak mide gibi diğer organlar tarafından da küçük miktarlarda üretilir. Melatonin hormonu, gece vakitlerinde kanda daha yüksek miktarda bulunmakta, sabahları bu oran düşmektedir.

Vücut tarafından üretilen melatonin seviyesi, belirli bir yaştan sonra azalmaya başlar. 60 yaşından sonra deliksiz bir uyku çekmek neredeyse imkansızlaşır. Bunun yanı sıra, ne kadar uyursanız uyuyun, sabah bitkin ve yorgun bir halde kalkarsınız. Tabii ki melatonin, sadece uyku yardımcısı değildir.

Melatonin Ne İşe Yarar?

Güçlü Bir Antioksidan

Melatonin vücutta oksidatif strese karşı koruyan ve mitokondriyanın fonksiyonunu destekleyen antioksidan enzimlerin üretimini arttırır.

Bağışıklığı Artırır

Melatonin bağışıklık fonksiyonunu destekler . Vücudunuza, enfeksiyonlar, hastalıklar ve erken yaşlanmanın belirtileri ile mücadele gücü verir.

Kalp Sağlığına Faydaları

Melatonin kardio-koruyucu yararlar sunar . Güçlü antienflamatuar ve antioksidan yetenekleri, kalp krizi ve inmelerini önlemeye yardımcı olabilir. Kardiyovasküler hastalıkları tedavi etmek ve önlemek için mükemmel bir doğal alternatiftir.

Kan Basıncını Düşürür

Melatonin , kan basıncını kontrol altında tutan anti hipertansif etkiye sahiptir . Melatonin, organ koruması ve minimal yan etkileri de dahil olmak üzere hipertansiyonun farklı seviyelerinde olumlu etkide bulunduğu için hipertansiyonlu hastalarda destekleyici bir tedavi olarak kullanılabilir.

Bağırsaklara Faydaları

Melatonin bağırsak hastalıkları, ülser, stres kaynaklı mide hasarı ve mide iltihabı için doğal bir tedavi olabilir. Kolit, İBS, irritabl bağırsak sendromu ve hatta çeşitli kanser tedavisinde etkili olabilir.

Migren Önleme Ve Tedavisinde Kullanılabilir

3 mg melatonin migren önlemede etkilidir. Migren ataklarını ve şiddetini azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.

Göz Sağlığı İçin Önemlidir

Melatonin, rengin tanımlanmasına yardımcı olan hücrelerinin ölümünü önleyerek sağlıklı bir görüşü destekler. Ayrıca, görme için önemli olan sinir hücrelerinin işleyişini geliştirir ve göz pigmenti oluşturan hücreleri korur.

İnsülin Fonksiyonunu Artırabilir

Melatonin, insülin dengesini sağlar ve pankreastaki insülin üreten hücreleri korur. Prediabetlerin, Tip 2 Diyabet‘in, Polikistik over sendromunun (PCOS) ve insülin direncinin tedavisinde destekleyici bir terapi olarak kullanılabilir.

Alzheimer Ve Parkinson Hastalığına Faydalı

Melatoninin antioksidan özellikleri, Alzheimer ve Parkinson hastalığının belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Yaşla birlikte, azalmış melatonin aktivitesi Alzheimer ve Parkinson riskini artırabilir. Melatonin tedavisi, semptomların rahatlamasını sağlayabilen uyku ve genel dinginlik sağlar.

Kronik Ağrıya Tedavi

Güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar etkisinin yanı sıra, analjezik özelliklere de sahiptir. Fibromiyalji, baş ağrısı, irritabl bağırsak sendromu, kronik sırt ağrısı ve romatizmal artrit gibi kronik ağrılı durumların tedavisinde yararlı olmaktadır.

Melatoninin Yan Etkileri

Melatoninin kısa süreli kullanımı genel olarak güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, özellikle tıbbi bir uzman tarafından yönlendirilmediğinde uzun süreli kullanım, yan etkilere neden olabilir. Örneğin, melatonin üzerine aşırı dozaj yapılması baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Melatonin için belirli bir dozaj olmamakla birlikte, iyi bir uyku için 0,25 mg- 0,30 mg yeterli olduğu varsayılmaktadır. Tabii melatoninin vücut tarafından üretilmesi daha sağlıklıdır.

Doğal Yollarla Melatonin Seviyesi Ayarlama

Vücudumuz melatonin üretirken, kötü yaşam tarzı ve kötü alışkanlıklar melatonin aktivitesinde azalmaya neden olabilir. Melatonin düzeylerini artırmanın doğal yollarına bakalım.

  • Melatonini artırmanın en iyi yolu doğal ve sağlıklı beslenmektir. Muz, kiraz, turp, zencefil, domates, ananas meyveleri, yulaf, arpa ve pirinç gibi tahıllar melatonin açısından zengindir. Bazı gıdalar melatoninin doğal üretimini artırabilir. Bunlara tavuk, süt, fasulye ve mercimek, fındık ve deniz ürünleri dahildir.
  • Yatmadan önce 2 saat boyunca bilgisayarlardan, TV’den ve onlara benzer ışık yayan cihazlardan kaçının. Eğer gece çalışmaya devam etmeniz gerekiyorsa mavi ışık filtreli gözlükler kullanın.
  • Uyandığınızda güneşe çıkın.
  • Gece odanızın karanlık ve serin olduğundan emin olun.
  • Dinlenmek için yatmadan önce sıcak bir banyo yapın.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …