Sıcak basması, bir diğer adıyla ateş basması, aşırı terleme ve hızlı kalp atışı ile birlikte, vücut boyunca yaşanan yoğun bir ısı hissi olarak tanımlanır. Menopoz döneminde kadınlarda gözlenen yaygın bir durum olan hormon düzeylerinin değişmesi sonucu oluşur.
Genellikle gece vakti meydana gelir. Yüz ve göğüste başlayan ısı hissi, vücudun diğer bölgelerine, boyun, sırt ve tüm vücuda yayılır.
Menopoz Sonrası Sıcak Basması Nedenleri
- Yaşam tarzı ve kullanılan ilaçlar
- Hipotalamus bezini etkileyen herşey
- Östrojen seviyesindeki azalma
► Sıcak basmaları temel olarak menopoz döneminden sonra vücutta meydana gelen hormonal değişikliklere bağlı olsa da, yaşam tarzı ve ilaçların da rolü vardır.
► Hipotalamus bezi vücudun termostatı olarak bilinir ve beynin altında bulunur. Bu termostat vücudumuzdaki ısı yükselmelerini ve çöküntülerini kontrol eder ve genel sıcaklığı korur.
► Menopozdan sonra vücutta kadın üreme hormonu olan östrojen seviyesinde azalma gözlemlenir. Östrojen seviyesindeki bu düşüş, iştah, uyku döngüleri, diğer cinsiyet hormonları ve vücut ısısı gibi diğer aktiviteleri de düzenleyen hipotalamus üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bu karışıklıktan dolayı, hipotalamus beyne yanlış sinyaller verir ve birkaç dakika boyunca vücudun bir kısmının veya vücudun bir kısmının sıcaklığı artar ve bu da ateş basmasına neden olur.
► Tüm kadınlar adet döngüsünün sona ermesinden sonra sıcak basması yaşamazlar. Ancak hormonal sorunları olan kişiler ateş basmasını tecrübe etmeye eğilimlidir. Eğer merak ediyorsanız, menopozdan sonra yaşanan sıcak basmaları gelip geçer. İlk birkaç menopoz yılı boyunca süren bu durum ilerleyen yıllarda yavaş yavaş kaybolur.
► Bu duruma sadece hormonlar neden olmaz. Alkol, baharatlı yiyecekler, hava, diyet hapları, kafein ve sigara içme da başlıca nedenlerden bazılarıdır.
Sıcak Basması Nasıl Tedavi Edilir?
Sıcak basması bir hastalık değildir, ancak birçok hormonal hastalığın belirtisidir. Bu nedenle, sadece etkilerini azaltabilirsiniz. Aşağıda, sıcak basmaların etkisini azaltmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu verilmiştir:
- Düzenli egzersiz
- Dengeli ve az yağlı bir diyet
- Bitkisel ilaçlar
- Meyve suları ve soğuk içecekler
► Sıcak basmalarının oluşumu kontrol edilemese de gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri, meditasyon, masaj, yoga etkilerini azaltır.
► Normal vücut sıcaklığınızın korunmasına yardımcı olduğu için az yağlı diyet yapabilirsiniz. Az yağlı diyet ve düzenli egzersiz aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olur. Bu da menopoza girdikten sonra kilo almamanız çok sağlıklı bir seçenektir.
► Eğer doktorunuz şiddetli ateş basması vakaları için antidepresanlar ve vitaminler gibi bazı ilaçlar reçete ederse, bunları tavsiye edilen dozlarda aldığınızdan ve daha fazlasını yapmadığınızdan emin olun.
► Daha ince kıyafetler giyebilir, soğuk su içebilir, uyurken pamuklu çarşaf kullanabilirsiniz ve gerektiğinde bol miktarda meyve suyu ve soğuk içecek tüketebilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu sadece bilgilendirme amaçlıdır ve uzman tıbbi tavsiyenin yerini almak için kullanılmamalıdır.