meyveler ve sebzeler

Meyveler ve Sebzeler Arasındaki Farklar

Birçoğumuz domateslerin, biberlerin ve salatalıkların sebze olduğuna inanıyoruz. Ama teknik olarak, hepsi de meyvedir. Tek fark, sebze olarak kullanılmalarıdır. O zaman, meyveler ve sebzeler arasındaki fark nedir? Meyve ve sebzenin tartışması uzun bir süredir devam etmektedir.

Portakal ve karpuzun neden meyve olarak sınıflandırıldığını biliyor musunuz? Patates, kereviz veya lahana sebze diye neden meyvelerden neden ayrılır? Bu sınıflandırmanın ardında, yüzyıllardır kafa karıştırıcı sebepler yer almaktadır.

Meyve Neye Denmektedir?

Meyve, elma, portakal, erik, ananas gibi bitkinin tatlı ve etli olan bir bölümünü belirtir. Botanik anlamda, çiçekli bir bitkinin olgunlaşmış yumurtalığı olarak tanımlanır ve tohumlar içerir. Meyveler daha tatlı ve etlidir. Genellikle tatlılar, aperatifler ve suları sıkılarak kullanılırlar.

Sebze Neye Denmektedir?

Sebzeler için botanik bir tanım yoktur. Genel olarak, yumurtalık içermeyen bitkinin yenilebilir kısmı olarak tanımlanır. ‘Sebze’, insan tarafından yiyecek olarak yenen otsu bitkilerin tüm kısımlarını belirtmek için kullanılan kolektif bir terimdir. Lahanada olduğu gibi yaprakları, havuç ve pancardaki kökleri, sarımsakdaki soğanları, brokoli’deki çiçekleri ve kuşkonmazdaki sapları içerir. Meyvelerin aksine, sebzeler esas olarak yemeğin bir parçası olarak kullanılır.

Sebze ve Meyve Arasındaki Farklar

Meyve ve sebzeyi bir birbirinden ayıran en önemli fark, meyvelerin tohum içermesi ve sebzelerin tohumdan yoksun olmalarıdır. Bazı sebzeler bitkinin üremesi için kullanılsa da meyve sayılmazlar. Kısaca, bir bitkinin olgunlaşmış yumurtalığı bir meyvedir ve tohumlar içerirken, sebze, yumurtalık dışında bir bitkinin yenilebilir kısmı olabilir. Ancak, tohum içeren bazı sebzeler vardır ve tohumsuz bazı meyveler vardır.

Teknik olarak meyve olan bir kaç sebze aşağıda belirtilmiştir;

  • Domates
  • Patlıcan
  • Biber
  • Zeytin
  • Bal Kabağı
  • Salatalık
  • Fasulye
  • Mısır

Sonuç olarak, meyveler bir bitkinin yumurtalıklarını olgunlaştırır ve tohum içerir. Sebzeler, meyveler dışındaki bitkinin yenebilir kısımlarıdır. Bir meyvenin sebze olabileceği (domates durumunda olduğu gibi) bir sebzenin bir meyve olamayacağı söylenebilir. Meyvelerin çoğu, tatlı tadı veren fruktoz adında basit bir şeker içerir. Fakat sebzeler daha az miktarda fruktoz içerir. Meyvelerin tatlılığı, hayvanları ve kuşları onları tüketmeye çeker ve böylece tohumları dağıtır.

Meyve Kabuklarının Faydaları hakkındaki yazımızı da inceleyebilir, kabuğunu soyduğumuz meyvelerde çöpe attığımız şifaya tanıklık edebilirsiniz.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …