misofonya

Misofonya: Algıdaki Bozukluk veya Sese Duyarlılık Nedir?

Misofonya(Misophonia), bazı seslerden nefret etmeye sebep olan nörolojik bozukluktur. Hastalarının çoğunlukla farkında olmadığı bir rahatsızlık olan misofonya, sakız çiğnerken çıkan sesten nefret etme, yemek yerken ağız şapırdatması sesinden nefret etme gibi şekillerde belirtiler gösterir.

Misofonya hastaları, duyarlı oldukları sesleri duyduklarında öfkelenir, panik, korku, dehşet ve derin endişeye kapılırlar. Duyarlı oldukları sesler değişkenlik göstermektedir. Yukarıda belirtildiği gibi yemek yerken, sakız çiğnerken ve hatta nefes alırken çıkan seslere bile tepki gösterebilirler.

Bu hastalık toplumda 10 kişiden 2’sinde görülmekte, fakat hastalar tanıyı kendilerine koyamamaktadırlar. Hastaların en şiddetli anları, sabah ilk uyandıkları an ve uykusuzluk durumunda kaldıkları akşam veya gece saatleri. Sizler de aşağıdaki sorunlardan çoğuna tepkiliyseniz, misofonya hastası olabilirsiniz.

  • Sabah çalan alarm sesi ve bu sesi gün içerisinde tekrar duyduğunuzda sinirleniyor musunuz?
  • Yanınızdaki sesli nefes aldığı için bulunduğunuz ortamı değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
  • Yemekte, ağız şapırdatan biri varken yemekten kalkmayı düşünüyor musunuz?
  • Çay, kahve, kola gibi meşrubatları hüpürdeterek içen birini gördüğünüzde, O’na karşı kin besleme raddesine geliyor musunuz?
  • Uyuduğunuz ortamda bulunan kişilerden birisi horladığı için ondan önce yatma gereksinimi duyuyor musunuz?
  • Sesli şekilde esneyen birinin ağzını elinizle kapatarak boğmayı düşünüyor musunuz?
  • Bir yetişkin olsun, bebek olsun farketmeksizin burnu tıkalı olduğu için ağızdan nefes alıp vermesi sizi sinirlendiriyor mu?
  • Tırnak kesme, törpüleme sesi, üst kattakinin ayak sesleri, yüksek sesle gülmeler canınızı sıkıyor mu?
  • Bebek ağlamalarından çok rahatsız oluyor musunuz?

Misofonya, insanı yalnızlaştıran, diğer insanlardan uzaklaşmasını sağlayan bir rahatsızlıktır. Hastalar, genellikle geceyi daha sessiz olduğu için severler. Pop, Rock gibi yüksek sesli müziklerden hoşlanmaz, daha çok dinlendirici ve slow müzikler dinlerler.

Psikolojik bir sorun olan misofonyanın tam olarak tedavisi bulunamamıştır. Fakat bu sorun, gündelik hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa psikiyatrlardan destek almanızı öneririr. Sizlerin de yukarıdaki maddelere eklemek istedikleriniz varsa yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …