Muhabbet Kuşu Besleme ve Konuşturma

Muhabbet kuşu bir tür papağandır. Bu kuş evcil hayvanların başında gelir. Çoğu evde rastlayabileceğiniz türden olan muhabbet kuşu, konuşabilir. Bakımları da diğer evcil hayvanlara göre daha rahattır.

Muhabbet Kuşlarının Bakımları Nasıl Olmalıdır?

Yeni aldığınız muhabbet kuşunuza ilk önce bulunduğu ortama alışması için fırsat vermelisiniz. Size alışması için hafif bir müzik kullanabilirsiniz. Bu onun size yakınlaşmasını sağlayacaktır. Diğer bir konu ise muhabbet kuşunuzu doğru beslemeniz gerektiğidir. Onun beslenmesine her zaman özen göstermeniz gerekir. Ayrıca su kabı her zaman temiz ve dolu olmalıdır.

Muhabbet kuşunuza alabildiğiniz en büyük kafesi almanız gerekir. Kuş kafesin içinde rahatça hareket edebilmelidir. Kafesi de haftada bir mutlaka temizlemeniz gerekir. Ayrıca muhabbet kuşu bitleri nasıl temizlenir isimli makaleyi okuyabilir, bu konuda bilgi edinebilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Nasıl Beslenir?

İyi beslenen bir kuş mutlu ve sağlıklı olur. Bu şirin canlılar en çok tohum tüketmektedirler. Kafeste bir muhabbet kuşu için kuş yeminin yanı sıra yumurta kabukları da konması çok faydalıdır. Yumurta sarısı, ceviz, çekirdek içi gibi kuru yemiş çeşitleri de çok faydalı olacaktır.

Muhabbet kuşlarının tad alma duyusu insanlarınkinden farklıdır. Şeker ve tuz muhabbet kuşları için zararlı olabilmektedir. Bu yüzden olabildiğince şeker ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmak gerekir.

Muhabbet kuşları elma, havuç gibi meyveleri de yiyebilir. Aşırıya kaçmadan bu meyvelerden verilebilir. Benim deneyimlediğim kadarıyla kahvaltıda tükettiğimiz zeytinin sapı muhabbet kuşlarının çok hoşuna gitmektedir. Muhabbet kuşuna ekmek, zeytin sapı gibi kahvaltılık besinlerinizi verebilirsiniz. Peyniri de severek tüketebilirler. Ayrıca darı tanelerini haşlayıp verebilirsiniz.

Ayrıca kafeslerinde gagaları için önemli olan mürekkep balığının kemiksi kısmı da olmalıdır.

Muhabbet Kuşu Konuşturma

Bunun için muhabbet kuşunuzun size odaklanmasını sağlamalısınız. Kafeste ayna bulundurmamak birinci husustur. Ayna, muhabbet kuşunuzun size olan ilgisini düşürür. Ayrıca size odaklanması için, sizinle temas kurması da gerekir. İlk zamanlarında çekingen olan muhabbet kuşu, zamanla elinize veya omzunuza konabilir. Bu durumlar en önemli anlardandır. Muhabbet kuşunu zorlamamak da konuşturma açısından önemlidir. Örneğin muhabbet kuşunu sevmek için kafese elinizi sokup, zorla çıkarmaya çalışmak, el ile kavramak iletişiminizi kuvvetlendirmek yerine zayıflatır. Kuşun sizden korkmasına neden olur.

Bu adımı geçtikten sonra muhabbet kuşu konuşturma için, onun anlayabileceği seviyede cümleler kurmanız gerekmektedir. Muhabbet kuşları, Ç-C-Ş-T-R-P gibi harflere odaklanma konusunda iyidir. Bu harfleri içeren kelime veya cümleler kurmak onun hafızasında yer edinir. Her gün düzenli olarak bu kelime veya cümleleri kurmak, onun bir süre sonra bu söylediklerinizi tekrarlamasını sağlar.

Muhabbet kuşu konuşturma konusunda en önemli husus sabırlı ve sakin olmaktır. Muhabbet kuşunuzu sevdiğinizi, O’na saygı duyduğunuzu hissettirirseniz, sizinle bir şekilde iletişime geçecektir.

Ayrıca muhabbet kuşunuzu konuşturmak için sessiz bir ortamda yukarıda bahsedilen harfleri içeren kelime ve cümleleri kurmak mutlu sona ulaşmanızı sağlar. Erkek muhabbet kuşları, dişi muhabbet kuşlarına oranla konuşmaya daha yatkındır.

Not: Muhabbet kuşunun cinsiyetini anlamak için gagaya bakılabilir. Gaga üzerinde, burun deliklerinin olduğu bölüm maviyse muhabbet kuşunuz erkektir. Eğer o bölümdeki renk pembe, beyaz veya türlerindeyse muhabbet kuşunuz dişidir. Ayrıca erkek muhabbet kuşunun kafa kısmı, dişi muhabbet kuşuna göre daha iridir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

green spot algae

Yeşil Nokta Yosunu

Yeşil nokta yosunu, bitkili akvaryumlarda sıkla görülen, özellikle cam ve sert yapraklı bitkilerde yeşil parlak …