Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır. Noel sözcüğünün kökeni, Natalis‘tir. Natalis’in Latince’de karşılığı doğumdur. Noel nedir sorusunun cevabı bu kadarla bitmez elbette. Kelime kökenini öğrendiğimize göre nasıl ortaya çıktığını inceleyelim.
Noel kelimesi o devrin putperest toplumlarında yeni yıl kutlamalarının adı olarak kullanılmış. Roma imparatorluğu döneminde ise mutlu bir olayın karşılanması durumlarında halkın “Noel noel” diye bağırdığı bilinmektedir. Bu konuda başka bir tespit ise Noel sözcüğünün Fransızca haber veya yeni anlamına gelen “Nouvelle” kelimesinden türediğidir.
Günümüzde başta İngilizce konuşan ülkelerle birlikte bazı batılı ülkeler, Noel anlamında kullanılan Christmas kelimesini kullanır. Bu kelime Khristos(Yunanca) ve Messa(Avam Latince’si) kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuştur.
Almanlar ise Weihnachten olarak kelimeleştirmiştir. Anlamı Kutsal Gece’dir.
Hristiyanların çoğu tarafından 25 Aralık tarihinde kutlanır. 24 Aralık’ta arifeyle başlayan kutlamalar, bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam etmektedir. Doğu Ortodoks Kiliseleri (Ermeni Kilisesi), Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak tarihini Noel olarak kutluyorlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde tatil yılbaşı tatiliyle birleştirilir. Ülkemizde ise 31 Aralık’ta yeni yıl kutlamaları yapılır ve 1 Ocak tarihi resmi olarak “Yeni Yıl Tatili” ilan edilmiştir.