Ekim ayı doğum taşı olan Opal, silis mineralinin oluşturduğu değerli bir doğal taştır. Opalin adı Sanskritçe Upala(Değerli Taş) kelimesinden türediği düşünülmüştür. Sonrasında ise Yunanca Opallios(Renk değişimi) kelimesinden geldiği söylenmiştir.
Kuvars’tan daha yumuşak, tipik olarak yanar döner renk oyunlarına sahip, sulandırılmış silika olarak bahsedilen bu taş, gökkuşağının tonlarını içerisinde barındırır. Kırmızı yansımanın fazla olduğu opaller değerli sayılırlar. Opal taşı, her rengin bir tonunda olabilir. Sertlik ölçeği olarak geçen Mohs sertlik skalasında 10 üzerinden 5,5-6,5 arasında kalır. Çoğu değerli taşa göre daha yumuşaktır.
Opal taşı gözenekli olabilir. Bu yüzden su harici başka bir sıvıya batırmak opalin özelliğini etkileyebilir. Şekilsizdir, kristal yapıya sahip değildir. Diğer şekilsiz değerli taş kehribardır. Günümüzde opallar çoğunlukla Avustralya, Meksika , ABD, Güney Amerika, İngiltere, Kanada , Brezilya , Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da bulunur.
Opalin gök kuşağı gibi rengarenk parlamasının sebebi de aynı gök kuşağında olduğu gibi ışığın kırılmasıdır. Bunu yapan içerisindeki minik silika küreleridir. Işığın içerisine girip kırılması sonucu her rengin, her tonunda yansımalar görülür.
2008 yılında Mars’ta yapılan araştırmalarda opale rastlanmıştır. Hidratlanmış bir silikat olduğu için oluşumu su gerektirir. Mars’ta yapılan opal keşfi, Mars’ta suyun bulunduğunun da başka bir ispatıdır.
Değerli Taş Rehberi yazısına göz atarak, diğer değerli taşlar hakkında da bilgi alabilmeniz mümkündür.