östrojen ve östrojen eksikliği

Östrojen Nedir, Ne İşe Yarar?

Östrojen kısaca belirtmek gerekirse, kan dolaşımında yer alan kadınsal bir hormondur denilebilir. Kadınlarda adet döngüsü, menopoz, üreme gibi yumurtalıklar tarafından salgılanan döngülerden sorumlu olan bu hormon erkeklerde de salgılanmaktadır. Bu hormon sayesinde özellikle ergenlik döneminde boy uzama ve genital bölgelerde birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. Bu hormonun salgılanması ile birlikte vücut yağ üretmeye başlamaktadır. Bunun yanı sıra göğüslerin büyümesi, yumurtalıkların büyümesi, rahim içi ve dışının kalınlaşması gibi etkiler görülmeye başlanmaktadır. Bu sayede döllenme dönemi, hamilelik ve düzenli regl(adet) gibi etkileri de kapsamaktadır. Kadınlarda östradial, östron ve östriol iç ana östrojendir.

Östrojen Eksikliği ve Tedavisi

Östrojen eksikliği söz konusu olduğunda erken menopoz gibi riskler meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte ciltte kırışıklık, saçlarda dökülme, genital bölgede sarkma, göğüslerin sarkması vb. durumlar gözlemlenebilmektedir. Eksikliği kadar fazla olması da vücutta kötü gidişatlar yaratabilmektedir. Bu etkiler adet döneminin düzensiz olması ve kısırlık gibi problemler yaşanabilmektedir. Östrojenin fazla olması kilo alımında da etkili rol oynamaktadır. Bununla birlikte kanser hücrelerini tetiklediği de gözlemlenmiş ve kanıtlanmıştır. Östrojenin fazla olması yağ dokusunda artış, ödem, özellikle bacak damarlarında kalınlaşmalar ve tansiyon gibi riskler oluşabilmektedir. Östrojenin eksikliğinin yaşanmasında bazı nedenler göze çarpmaktadır. Bilinen nedenler; yumurtalıkların işlevini yitirmesi, yumurtalık kistleri, doğum ve lohusa dönemi, hipofiz bezinin işlevinde azalma, vücudun yağsız kalmasında etkili olan diyet ve düzensiz beslenme, aşırı ve bilinçsizce spor yapılması gibi sıralanmaktadır. Menopoz döneminde ise östrojenin düşük görülmesi son derece normaldir.

Östrojen Hormonu Dengelenmesi

Östrojen hormonu magnezyum takviyesi ve B vitamini ile desteklenebilmektedir. Bu takviyeler, östrojeni yükseltilmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Ancak genel olarak östrojenin eksikliğinde uygulanan birtakım tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Beslenme düzeninin iyileştirilmesi, spor ve yaşam stilinde yapılacak olumlu değişiklikler östrojenin dengelenmesine yardımcı olabilmektedir. Menopoz döneminde vücuttaki yumurtalar tükenmekte ve işlevini yitirmektedir. Bu dönemde de östrojenin doğal olarak üretilmediği bilinmektedir. Bu hormon psikolojik durum, ruh hali, enerji düzeyi, seks, beslenme şeklini ve kiloyu önemli ölçüde etkilemektedir. Östrojenin eksikliği durumunda tavsiye edilen bir dizi doğal bitkiler de bulunmaktadır. Bunlar östrojenin eksikliğinden doğan problemlerin iyileştirilmesinde dengeleyici rol oynayabilmektedir. Bu noktada ateş basması ve terleme gibi etkilerde adaçayı önerilmektedir. Bunun yanı sıra menopoz döneminde şikayetlerin önüne geçmek için soya fasulyesi yahut civanperçemi, anason tüketilebilmektedir. Öte yandan maydanozun tüketiminde artış sağlanması daha rahat ve daha az şikayetleri olan bir menopoz dönemi yaşamanızı desteklemektedir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …