Panik atak, ani başlayan yoğun korku ya da rahatsızlık duyma dönemine denir. Ruhsal bir hastalıktır fakat fiziksel bir hastalığa dönüşebilir. Genellikle stres altında olan kişilerde yaygın olarak görülür ve stres panik atağı tetikleyen en önemli unsurdur. En kötüsü panik atak her an ortaya çıkabilecek olmasıdır. Tv izlerken, uyurken, yemek yerken, araba kullanırken ortaya çıkabilir. Atak sırasında kalp hızlı çarpmaya başlar, gözler kararır ve kişi hızı nefes alıp vermeye başlar. Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı ve sıkışma hissi, titreme, baş dönmesi, terleme vb. yoğun belirtileri vardır. Kişi nöbet sırasında ölecekmiş gibi hisseder. Böyle bir panik atan durumunda kişinin mutlaka bir hastaneye gitmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başka sıkıntılar meydana gelebilir.
Panik Atak Nedir?
Endişe nöbeti olarak da nitelendirilen bu hastalık belli bir sürede kişiyi etkilemekte ve ortadan kaybolmaktadır. Aslında bazı anlarda yaşanılan ani tepkiler panik atak yaşanmasına sebep olabilir. Bu ataklar bilinçaltında derinleşerek kişiyi evden çıkaramaz, uyuyamaz, yürüyemez hale getirebilir. Kalp çarpıntıları, nefessiz kalma, uyuşma, karıncalanma, terleme gibi etkilerle hastayı etkisiz hale getirebilir. Kişi o an öldüğünü, beyin kanaması ya da kalp krizi geçirdiğini bile düşünebilir. Ama bunlar geçici etkiler olup tedavi edilmediği takdirde büyük sonuçlar doğurmaktadır. Ülkemizde de bu sayı azımsanmayacak kadar fazladır. Bu tür duyguları hisseden kişilerin uzman bir psikologtan yardım alarak tedavi sürecini başlatması gereklidir.
Panik Atak Tedavi Yolları
Panik atak diğer duygusal bozukluklar gibi tedavisi olan bir hastalıktır. İyi bir tedavi yöntemi uygulandığı zaman hasta kısa sürede olumlu tepkiler alarak düzelmeyi hissedebilir. Fakat tedavi yöntemleri aksatılırsa hastalığın uzamasına sebep olabilir. Panik atak bir tür korku hastalığı olduğu için mümkün olduğunca korkudan uzak kalmak gerekmektedir. Eğer bir tehlike anında direkt korkunun ellerine kendimizi bırakırsak atağı daha da şiddetlendirmiş oluruz. O yüzden hastaların bu konuda biraz daha cesur olmaları gerekmektedir. Hastalığın tedavisi ilaçla olabileceği gibi terapiyle de gerçekleşmektedir. İkisi bir arada yürütüldüğünde tedavinin süresi kısalabilmektedir. Ama hasta kendini iyi hissettiğinde ilaçları ve terapiyi bırakmamalıdır.