Çoğunlukla pelin otu olarak anılan fakat, Acı pelin, Ak pelin, Ak yavşan, Arthemisia absinthium olarak ta bilnen şifalı bitkidir. Bileşikgiller familyasındandır. 3 ve 10 yıl arası yaşayan pelin otu, döktüğü tohumlarla ya da sonbaharda alınan parçalarıyla çoğaltılır. Küçük yapraklı dallara sahip olan pelin otu, güzel bir kokuya sahip olmakla birlikte acı bir tadı vardır.
Pelin Otu Hakkında Bilgiler
Ege, Akdeniz, Karadeniz bölgelerinde kendiliğinden yetişirken, diğer bölgelerde ekilirse yetişir. Hatta pelin otu kendiliğinden yetişme özelliğine sahip olduğu ve tadından dolayı yabani kekik bitkisine benzer.
Çiçek açmaya başlamadan önce, yaprak ve çiçekleri toplanarak kurutulur ve özel bir kapta saklanır. Acı bir tadı olduğu için 1908 yılından önce bazı içkiler için acı esansı olarak kullanılmıştır fakat 1908 yılından sonra bu kullanım yasaklanmıştır.
Pelin Otu Nelere İyi Gelir?
İştah sorununa, hazımsızlığa, uykusuzluğa, mideye fayda sağlar. Cinsel isteği arttırıcı etkisi ve doğal ateş düşürücü özelliği vardır. Bireyin hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Gergin bir bireyin kullanabileceği rahatlatıcı etkiye sahip bir bitkidir.
Bayanların özel günlerinde, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık ve yorgunluk gibi karşılaştıkları durumlara da oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca enfeksiyon durumlarında da kullanılması gereken bir bitkidir.
Çayı Nasıl Hazırlanır
Kullanımı oldukça kolaydır. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş pelin otu ile bir bardak kaynar su karıştırılarak 15 dakika demlendirilir. Demlenen bu çay günde birkaç kere içebilirler. Pelin otu çayı 3 hafta kullanıldıktan sonra zehirlenmemek için en az 2 hafta ara verilmesi gerekir.