“Bakteri” terimini duyduğunuzda ne düşünüyorsunuz? Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen sizi hasta edebilecek zararlı mikropları düşünürsünüz. Dünyada böyle birçok kötü bakteri olduğu doğru olsa da, sağlığınıza gerçekten fayda sağlayabilecek başka bakteri türleri de vardır. Probiyotikler iyi bakterilere bir örnektir ve dünyadaki birçok insan sağlığını iyileştirmek için onları tüketmektedir. Probiyotikler yetişkinler için vitamin ve minerallerden sonra en popüler takviyeler arasında yer almaktadır.
Probiyotik nedir?
Sağlıklı bir bağırsakta, sizi patojenlerden korumak ve sindirime yardımcı olmak için çalışan yaklaşık 100 trilyon bakteri vardır. Probiyotikler, bu temel işlevlerin devam etmesini sağlamak için yutabileceğiniz canlı mikro organizmalardır.
Bağırsakta, probiyotikler zararlı bakterilerin yerini alır. Patojenlerin çoğalması gereken besinleri tüketirken sindirime de yardımcı olurlar. Probiyotikler ayrıca hastalıkların vücudun diğer bölgelerine yayılmasını önleyebilecek yararlı yan ürünler de yaratır.
Probiyotikler sağlığınızı nasıl etkiler?
Araştırmalar, probiyotiklerin ishal, kabızlık, Crohn hastalığı ve irritabl bağırsak sendromu gibi gastrointestinal problemler yaşayan insanlara yardımcı olabileceğini göstermiştir. Doktorlar genellikle mide ile ilgili sorunları önlemek için hastalarının antibiyotik kullanırken probiyotik almasını önermektedir.
Probiyotikler, kadınlar için vajinada uygun pH dengesini sağlamak için de yararlıdır. Denge sıklıkla doğum kontrol hapları ve kadın hijyen ürünleri gibi şeylerden etkilenir ve probiyotikler onu normal bir aralığa geri döndürür.
Çalışmalar ayrıca, probiyotiklerin alerji veya egzama yaşayan çocukların sağlığını iyileştirmek için kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Probiyotikleri nasıl alırsınız?
Yoğurt ve lahana turşusu gibi bazı fermente gıdalar probiyotik içerir. Alternatif olarak, bunları oral bir takviye olarak alabilirsiniz. Aktarlarda, eczanelerde tablet, kapsül, toz şeklinde satılan probiyotik takviyeleri mevcuttur.
Tüm probiyotikler aynı mı?
Vücutta çeşitli işlevleri yerine getiren farklı probiyotik suşları vardır. Lactobacillus ve Bifidobacterium probiyotikleri en yaygın probiyotiklerdir. Lactobacillus yoğurtta bulunur ve ishale yardımcı olurken, Bifidobacterium bazı süt ürünlerinde bulunur ve irritabl bağırsak sendromunu hafifletmeye yardımcı olabilir.
İnsan vücudu karmaşıktır, bu nedenle iddia edilen kullanımlarıyla ilişkilendirmek zor olabilir. Bununla birlikte, tıbbi araştırmalar, belirli sağlık koşullarını tedavi etmek için probiyotiklerin genel etkinliğine işaret etmektedir.
Bunu akılda tutarak, uzun süreli probiyotik kullanımının etkileri hakkında çok fazla araştırma yapılmadığını belirtmek önemlidir.