Püf Noktası’nın Hikayesi

Bir işin en ince, hassas noktasını belirtmek için kullandığımız deyimlerimizden biridir püf noktası. Bu deyim’in de diğer deyimler gibi bir hikayesi mevcuttur.

Bir zamanlar çinisiyle meşhur bir memlekette, bir çini ustasıyla çırağı yaşarmış. Zaman içinde çinilere nasıl şekil verileceğini, hangi renklerin nasıl kullanılacağını öğrenen çırak, artık kendi atölyesini açabileceğine inanmış ve ustasının yanından ayrılmış. Ne var ki, fırına sürdüğü çinilerin hepsi bir süre sonra çatlıyormuş. Bunu gören çırak bu işin böyle devam edemeyeceğini anlayınca, dükkanını kapatıp ustasının yanına dönmüş ve olanları ustasına anlatmış.

Ustası bir sefer de birlikte yapmalarını istemiş. Sıra çömleği fırına vermeye gelince usta araya girip çömleği eline almış. Evirmiş çevirmiş, dikkatlice inceledikten sonra bir yerine püf diyerek üflemiş, sonra da çırağına dönüp “Bak evladım, bu işin püf noktası budur, eğer çömleğin üzerinde minicik bir hava kabarcığı kalırsa çömleği çatlatır, o yüzden fırınlamadan önce üfleyip söndürmek gerekir” demiş.
O günden sonra da bir işin hassas noktasını belirtmek bu isimle anılır olmuş.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Para kazanma yolları

Evde Ne Tür İşler Yaparak Para Kazanılabilir

Para kazanma yolları o kadar çok ki, kişi sadece kendisine uygun yolun hangisi olduğunu bulmak …