Rötuş Nedir? Nasıl Yapılır?

Rötuş Nedir?

Rötuş kusurları düzeltmek için yapılan iyileştirme işlemlerinin tümüdür. Günümüzde Dijital Fotoğrafçılık’ta sıkla kullanılır. Bizim ilgilendiğimiz kısım da, fotoğraf üzerindeki kusurların kaldırılmasıdır (Kırışıklık, sivilce vb.)

Rötuş yapacağımız program elbette Photoshop. Herhangi bir sürümüyle rötuş yapacağımız fotoğrafı açıyoruz.

Ben sivilceleri bulunan bir bayan fotoğrafı buldum, ve onun üzerinde çalışıyorum. Sizler de rötuş yapılacak herhangi bir fotoğrafı açın.

Screenshot (87)

Photoshop programında rötuş yapacağınız en iyi araç Clone Stamp Tool‘dur. Bu araç doku taşıma mantığıyla çalışır. Belirlediğiniz yerdeki dokuyu alır, istediğiniz yere yapıştırırsınız. Bu aracı kullanırken dikkat edilmesi gereken en büyük husus, değiştirmek istediğiniz dokunun bulunduğu yere en yakın yerden doku almaktır.

Resimdeki kadından örnek vermek gerekirse, alt dudağın oradaki sivilceyi düzeltmek için alından doku alınmaz. yine dudağın yakınlarından doku almak gereklidir.

Clone Stamp Tool’da doku almak için Alt+Mouse Left Click kullanılır. Bu sayede tıkladığınız bölümdeki doku kopyalanmış olur. Bu dokuyu mousenin sol tuşuyla belirlediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.

Rötuş Püf Noktaları

Clone Stamp Tool kullanımında yapılan en büyük hatalardan birisi sert darbelerdir. Yani Hardness ayarıdır. Screenshot (88)

Hardness ayarının 0’da tutularak yumuşak bir aracın kullanılması çok önemlidir. Bu sayede taşınan dokunun izleri çok belirgin olmaz. Bir diğer püf nokta ise Opacity, yani saydamlık değeri. Bu aracı kullanırken ben 80%-85% civarlarında opacity tercih ediyorum. Bu da doku taşımadaki aksilikleri ortadan kaldırıyor.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise Size, yani büyüklüktür. Resimdeki sivilcenin boyutu 53-55 px civarlarında. Ben 59 px’lik bir araç kullanıyorum. 50 px lik bir sivilce için 100 px lik doku taşıma işinizi zorlaştırır.

Şimdi anlattıklarım arasındaki farkı yakından göstermek istiyorum.

Aşağıda Sert ve opacity 100% değeriyle doku taşımayı kullanacağım.

Screenshot (89)

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi doku taşıma sonucu oluşan kenarları görmek mümkün. Bu hiç kimsenin isteyeceği bir sonuç değil…

Şimdi aynı aracı yumuşak ve 85% opacity değeriyle kullanacağım.

Screenshot (91)

Sanırım açıklama yapmaya gerek yok. Doku taşımayı gözle görmek çok zorlaştı, orjinal dokudan hiçbir farkı yok 🙂

sivilcesiz

Gördüğünüz gibi sivilceler yokoldu ve belirgin bir iz de bulunmamakta. Bunun yanısıra alın kısmında da ufak bir kırışıklık çalışması da mevcut 🙂

Photoshop‘da profesyonel rötuşlar için Clone Stamp Tool‘u kullanın 🙂

 

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Fotoğrafın Göz Rengini Değiştirmek

Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda, Photoshop’la göz rengini değiştirmenin en başarılı yolundan bahsedeceğim. Öncelikle görseli photoshop programıyla …