Rüzgar Gülü Nedir?
Rüzgar Gülü yahut Rüzgar Türbini, yenilenebilir enerji kaynağı rüzgarı kullanarak enerjiyi dönüştürme işleminde hayli başarılı bir araç olarak günümüzde oldukça sık kullanılmakta ve büyük bir enerji üretimini, rahatlıkla; doğru hesaplamalar yapılabildiğinde sağlayabilmektedir. Yel değirmenini geçmişteki atası olarak düşünebileceğimiz rüzgar gülleri; pek çok büyük işletme tarafından rahatlıkla kullanılabiliyorken; rüzgârı kinetik enerjiye, kinetik enerjiyi ise direkt olarak elektriğe çevirebiliyor. Elbette bu durumun belli şartları ve kuralları mevcut. Zira, rüzgâr gülünün çalışma prensibi, yel değirmeni kadar basit değil ve yel değirmeni kadar küçük de değil. Bir rüzgâr gülünün kanatlar dahilinde jeneratör, dişli kutuları ve rotor gibi pek çok elemandan oluştuğu söylenebilir.
Rüzgar Türbini Nasıl Çalışır?
Rüzgar gülünü çalıştırabilmek için öncelikle doğru bir yön ve konum belirlemek neredeyse ilk şart. Bunun için ise fizik mühendislerinin devreye girmesi ve uzman kişilerce bu konumun belirlenmesi gerekiyor. Uzman kişilerin doğru konumları belirlemesinden sonra, kurulan ve belli elemanları ile kulesi dikilen Rüzgar Gülü, sürükleme ve kaldırma kuvvetlerini kullanarak çalışmaya ve sizler için enerji üretmeye başlayabilir.
Bir rüzgar gülü yapımı için fizik bilenlerin yanında iyi bir aerodinamik uzmanına da, yine ihtiyaç vardır. Yatay ve dikey eksenli rüzgar tirbünleri olarak ikiye ayrılan bu enerji sistemleri; kullanım bazında değişiklik gösterirler.
Yatay Eksenli Rüzgar Tirbünleri
Yatay eksenli tirbünlerde, rüzgar genellikle dönme yönüne eşit olarak ayarlanır ve bu eşitlik yatay eksenli tirbünde, enerjiyi oluşturmaya başlar. Dönme enerjisinden kinetik enerjiyi oluşturan tirbün, sonrasında mekanik enerjiyi ve mekanik enerjinin elektrik enerjisini oluşturması biçiminde şekillenen bir prensiple çalışmaya başlar. Ticari olarak kullanılan rüzgar gülü sistemleri, genellikle yataydır zira yatay rüzgar gülü yahut rüzgar tirbünü; genelde risksiz olarak bilinir ve enerjiyi öyle ya da böyle, doğru hesaplamalar yapıldığında kesintisiz bir biçimde üretebilir.
Dikey Eksenli Rüzgar Tirbünleri
Dikey eksenli rüzgar gülü yahut tirbünleri ise; rüzgarın geldiği yöne “dik” olarak tasarlanır. Şirketlerce kullanımı genelde riskli olarak görülür ve bu sebepten bu tarz rüzgar tirbünlerini sahalarda pek göremeyiz. Bilimsel deneylerde kullanıldığı ise, çokça görülmüştür.