Saç dökülmesinin tanımı, alopesi olarak adlandırılan saçlı derideki saç eksilmesidir. Günde 50-100 adet saçın dökülmesi bir sorun teşkil etmez. Bunun sebebi ise saçların %90’ının sürekli büyüme halinde olması, %10’luk kısmın da dinlenmeye çekilmesidir. Dinlenmeye çekilen saçlar, dökülebilir. Daha sonra dökülen saçların yerine yeni saçlar çıkar. Bu evre tekrarlayarak devam eder. En iyi saç bakım maskesi ve kaliteli ürünler ile de bu süreci hızlandırmış olursunuz.
Günlük dökülen saç miktarının 100’ü geçmişse, saçlarınız aşırı incelmiş veya seyrelmişse, başınızın tepesinde açıklık meydana gelmeye başlamışsa saçlarınız dökülmeye başlıyor demektir. Bu yazımda değineceğim hususlar sayesinde saçlarınızın dökülmeden kurtulmasını sağlayabilir, dökülmememesi için önlemler alabilirsiniz.
Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Alınacak Önlemler
Saç Bakımı ve Uygunsuz Kozmetik Ürünü Kullanımı
Saç düzleştirme, perma, boyama, renk açma gibi yöntemler, uygunsuz yapılırsa saç dökülmesini tetikliyor. Bunun yanı sıra sık sık bu işlemleri uygulamak, veya çeşitli kozmetik uygulamaları peş peşe yapmak saçların yıpranarak dökülmesini tetikleyebiliyor.
Saçın aşırı çekilerek at kuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle veya tokalarla toplanması da saç kaybına sebep olabiliyor. Bunun sebebi ise saç diplerine yapılan çekme kuvvetinin fazla olması…
Sık sık saç yıkamak, taramak ve fırçalamak da saç uçlarının kırılmasına sebep olabiliyor.
Şampuandan sonra saç kremi kullanmak da saçın taranmasını kolaylaştırıyor. Islakken daha kırılgan olduğu için, saçı havlu ile ovalayarak kurutmaktan kaçınmak gerekiyor. Saçları fırçalamak yerine, düz uçlu geniş ağızlı tarak kullanmak daha sağlıklı…
Genetik Saç Kaybı
Saç kaybının en büyük sebeplerinden birisi olan kalıtımsal saç kaybıdır(Bunu ben değil uzmanlar söylüyor 🙂 )Son zamanlarda tıbbi tedavilerin artmasına rağmen, bu soruna bir çözüm getirilememiştir(Saç ekimi dışında).
Alopesi Areata(Saç Kıran)
Halk arasında Saç Kıran olarak bilinen bu rahatsızlık vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir. Düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde olabilen bu kayıpların nedeni bilinmemekle birlikte stres ve psikolojik sorunların tetiklediği düşünülmektedir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesi
Hamile bayanlarda saçların doğum sonrasında büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiğini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını bildiriyor.
Tiroid Hastalıkları
Tiroid bezinden kaynaklı rahatsızlıklar da saç kaybına yol açabiliyor. Tiroid bezinden kaynaklı rahatsızlığın giderilmesiyle saçlar eskisi gibi yeniden çıkıyor.
Eksik Protein İçerikli Beslenme
Genellikle anormal beslenen(bilinçsiz diyet gibi) kişilerde görülen sorundur. Protein yönünden fakirleşen vücut saçları dinlenme evresine sokar.Bundan 2-3 ay sonra da yoğun bir saç kaybı oluşur. Bu sorun yeterli protein alımıyla düzeltilebilir.
Kanser Tedavileri
Kanser tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazıları da saç dökülmesine sebebiyet verebilir. Hasta, saçının %90’a kadarını kaybetse de, tedavi bitiminde saçları yeniden çıkmaya başlar.
Demir Eksikliği
Demiri eksik alan veya demir emiliminin yetersiz olduğu kişilerde demir eksikliğine bağlı saç dökülmesi gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra adet dönemindeki bayanlarda demir eksikliği oluştuğundan saçlarında dökülmeler oluşabilir.
Saç Koparma Hastalığı
Tıptaki adı Trikotilomani olan bu hastalıkda, kişi saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekiyor. Psikolojik bir rahatsızlık olan trikotilomaninin tedavi edilmesi için bir psikologdan destek almak gerekiyor.