Safir, mükemmel renk, sertlik, dayanıklılık ve parlaklık nedeniyle çok arzulanan bir taştır. Genellikle mavi renkli olan safir, korindonun kırmızı renklisi olan yakut dışındaki renklerin tümünü kapsar. Yani safir ve yakut arasındaki tek fark yakutun kırmızı olmasıdır. Korindon ise alüminyum oksittir. En sert mineral olan elmas sertlik değeri 10 iken korindonun sertlik seviyesi 9’dur.
Safir, MÖ 800 yılından beri değerli taşlar arasında zirvede olmuştur. Antik Pers hükümdarları, safir taşının yansımasıyla gökyüzünün maviye boyandığına inanıyorlardı. Safirin ayrıca büyüden koruduğuna inanılıyordu. Bu yüzden hükümdarlar tarafından kıyafetlerinde ve takı olarak kullanılmıştır.
Önemli kaynaklara sahip yerler arasında Sri Lanka, Burma (Myanmar), Tayland, Kamboçya, Madagaskar, Tanzanya, Avustralya ve ABD (Montana) yer almaktadır. Hindistan / Pakistan Keşmir bölgesi Keşmir mavisi Safir ile ünlüdür, ancak bugün çok az keşmir mavisi safir çıkartılmaktadır.
En değerli rengi mavi olsa da bir çok farklı renkte olabilir. Bunlar başlıca, sarı, pembe, beyaz, mor, turuncu, siyah ve yeşildir. Bazen yapay olarak orijinal değerli taş rengini değiştiren difüzyon işlemi ile renklendirilir. Sarı ve pembe renkli safir son zamanlarda popülerliğini arttırmıştır.
Tüm renkli değerli taşlar gibi dört temel parametre kullanılarak derecelendirilir. Bunlar; renk, berraklık, kesim ve karat ağırlığı. Dünya’daki en değerli safir Adem’in Yıldızı’dır. 260 gr. ağırlığında olan bu taş, 2016 yılında Sri Lanka’da bir madende bulunmuştur.
Geleneksel olarak, asaleti, gerçeği, samimiyeti ve sadakati sembolize eder. Eylül ayında doğanların taşı olarak da bilinir.