Günlük rutin yaşamınız, eklemlerinizin sağlığı ve ömrünüzün uzun olması üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, kemik yoğunluğunu arttıran, bağ dokusunu güçlendiren ve iltihaplanmayı azaltacak yiyecekleri seçmek, yaralanmaları önlemek ve eklemlerinizi uzun, aktif bir yaşam için korumanıza yardımcı olabilir. Sıklıkla eklem ağrısını azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmak konusunda meraklı olan hastaları görüyoruz. Yine de ortopedi doktorları, her şeyi bir anda değiştirmenin zor olduğunu kabul eder. Sabırla uygulanacak ve dikkatli seçilecek besinler seçerek beslenmek bir çok hastalığı önler ve sağlıklı bir ömür geçirmenize yardımcı olur.Bu makalemizde “Sağlıklı Olabilmek için Tüketilmesi Gereken 10 Besin” hakkında bilgi vermek istedik.
1. Omega-3 Yağ Asitleri ve Balık Yağları
Soğuk su balıkları, insan sağlığı için gerekli besin maddeleri olan Omega-3 yağ asitleri için müthiş bir kaynaktır. Bu önemli besin maddeleri bazen çoklu doymamış yağ asitleri olarak da adlandırılır. Sadece vücuttaki enflamatuvar proteinleri azalttığı kanıtlanmış değil, aynı zamanda beyin fonksiyonlarını iyileştirmekte ve kalp hastalığı, diyabet ve diğer hastalıkların riskini azaltmakta oldukları da bilinmektedir. Omega -3 yağ asitleri bilindiği üzere vücudumuz tarafından üretilemiyor ancak vücudun yapı taşı yağ asitleridir. Omega-3 hangi balıklarda bolca bulunur?Taze olmak şartı ile Orkinos, somon, alabalık, halibut ve sardalya gibi soğuk su balıklarında bulunur. Günlük balık yağı takviyesi almak için tablet halinde satılan Omega 3 tabletleri de alınabilir.
2. Fıstık-Fındık ve Tohumlar
Aramızda bulunan vejetaryenler ve vejetaryan için en iyi protein mineral vitamin kaynakları şüphesiz kuru yemişlerdir. Omega-3s ayrıca çeşitli fıstık ve tohumlarda bulunur. Ceviz, badem, keten tohumları, çam fıstığı eklemlerde ve bağ dokusunda iltihaplanmayı azaltabilir.
3. Sebzeler
Zencefilli sebze olarak da bilinen brassica hardal ve lahana ailesine ait bir sebzedir. Brassica ailesinde hardal yeşillikleri, arugula, lahana ve mor lahana gibi yapraklı yeşillikler bulunur. Brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası da dahil olmak üzere birkaç popüler Sebze listesi vardır.
Sebzeler genel sağlık için ve esenlik için mutlaka tüketilmelidir, lif, vitaminler ve besin maddeleriyle dolu olan sebzeler sağlıklıdır.
Kırmızı taze biber en çok c vitamini içeren besindir. Bunu sivri biber, lahana ve karnabahar takip eder. Sağlıklı Olabilmek için Tüketilmesi Gereken 10 Besin listesinde önemli yer tutar.
4.Meyveler
Meyveler, yüksek şeker içerirler, bundan dolayı şeker hastalarına önerilmezler ancak çoğu mükemmel antioksidandır. Tıpkı sebzelerdeki gibi, bazı meyveler vücuttaki iltihaplanmayı azaltmada diğerlerinden daha etkilidir. Özellikle en güçlü flavonoidlerden biri olan antosiyanin seviyesinde yüksek olan yaban mersini mutlaka tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Yaban mersini vücuttaki iltihaplanma tepkilerini hafifletir.Elma lif açısından zengin, anti-inflamatuar bir meyvedir ve bağırsak sağlığı için ek avantajlar sağlarlar. Ananas, bromelain içeriği, osteoartrit ve romatizmal artrite bağlı eklem ağrısını azalttığı gösterilen besin için listemizde yer almayı hak ediyor. Bununla birlikte, bromelainin çoğu ananasın gövdesinde ve çekirdeğinde bulunur; bu nedenle, maksimum yararı elde etmek için çekirdeği de parçalayıp tüketin.Domatesler güçlü antioksidan likopeni içerirler. Pişmiş domatesler pişmemiş yemeklerden daha çok likopen bakımından zengindirler.
5. Zeytinyağı
Bitkisel yağlar içinde en sağlıklı olanı zeytinyağıdır, ayçiçek yağı ve yerfıstığı yağı da yararlıdır ve tüm bu doymamış yağların hepsi iltihabı azaltabilir.
6. Mercimek ve fasulye
Fasulye ve mercimek, sağlıklı olduğu kadar lezzetli yiyeceklerdir. Bunlar mükemmel bir bitkisel protein, lif ve temel mineral kaynağıdır. Mesela Hindistan’da et yemeyen insanlar protein ihtiyaçlarını sadece mercimekten ve fasulyeden sağlarlar. Bu besinler ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptirler. Siyah fasulye, mercimek, nohut, pinto fasulyesi ve soya fasulyesi, hepsi de enflamasyonu azaltan olağanüstü flavonoid olan antosiyaninlerin kaynağıdır.
7. Sarımsak ve Kök Sebzeler
Sarımsak, soğan, zencefil ve zerdeçal anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Çeşitli çalışmalar, bu keskin kök sebzelerin artrit ve diğer eklem ağrısı semptomlarının tedavisinde yararlı olabileceğini göstermiştir.
8. Tam Tahıllar
Araştırmalar, rafine edilmiş tahıllarda bulunan proteinlerin (beyaz ekmek, beyaz pirinç ve normal makarna gibi) vücutta bir enflamatuar yanıt tetikleyebileceğini öne sürüyor. Bununla birlikte, yüksek lifli tam tahıllar, iltihaba karşı koyduğu düşünülen yağ asitleri üretmeye yardımcı olur. Bu nedenle, bütün tahılları tüketebilirsiniz.(Çölyak hastaları hariç)
9. Kemik Suyu
Glukozamin, kondroitin ve amino asitler, sağlıklı eklemlerin korunmasına yardımcı olmak içindir. Ca- kalsiyum kemik yoğunluğu için esastır. Kemik suyunda bunlardan bazıları bulunur. Yemek kemiklerinden gelen jelatin benzeri madde, eklemler, tendonlar ve bağlarda doğal olarak bulunan kolajeni taklit eder. Kemik suyunun aslında kıkırdağın yeniden büyümesini teşvik edip etmeyeceği konusunda tıbbi araştırmalar olumlu yönde cevaplar veriyor.
10. Siyah Çikolata
Siyah çikolata anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Çikolatada ana madde olan kakao, genetik yatkınlığı insülin direnci ve inflamasyona karşı koruyabilen antioksidanlar içerir. Çikolata içerisindeki kakao yüzdesi ne kadar yüksek olursa anti-inflamatuar etki o kadar yüksek olur.
Siyah çikolata, sağlıklı olabilmek için tüketilmesi gereken 10 besin sıralamasında en sevilenlerinden.