İnsanlara doğa sevgisi, yaşam sevgisi, insan sevgisi aşılayan sanat aynı zamanda yaratma, yüceltme ve yücelme duygularını da verir. İnsanın rastgele var olmadığını, sadece bedenden oluşmadığının en büyük kanıtı insanın ruh varlığıdır. Sanat eseri yaratan, ya da yaratılmış sanat eserlerinden yararlanan insan elbette ki sanata karşı ilgisiz olan insandan farklı ve üstündür. Dilimizde çok kullandığımız “musiki ruhun gıdasıdır.” sözü müziğin önemini açık bir şekilde vurgulamaktadır. Müziğin Yararları Nelerdir? adlı yazıyla, müziğin sağlığa olan faydalarını da öğrenebilirsiniz.
Sanat, insan ruhunu kötülüklerden arındıran, acısını, hüznünü bir nebze de olsa unutturabilen, ufkunu, görüşlerini olabildiğine genişleten bir akımdır. Resim, heykel ve mimari gördüğümüz zaman farkında olmadan iyimser düşüncelere dalar, yaratıcılık ruhumuzu geliştiririz. Sanatın yararı, müzik dinlediğimizde ruhumuzun dinlendiğini, şiir, roman ve tiyatro ise eğitici, öğretici nitelikleriyle bize kendimizi geliştirme imkânı sunar.
İnsan Hayatında Sanatın Yeri Ve Önemi
Batı müziğinden klasikler dinlediğinizde bu sizi rahatlatır, ancak birazda müzik kültürünüz varsa aynı zamanda size keyif verir. Aynı şey gördüğünüz bir resimde, evinizde kullandığınız bir tabloda da geçerli. Vücudumuzun dirençli kalabilmesi, sağlıklı gelişebilmesi, sağlık içinde yaşayabilmesi için nasıl sağlıklı bir yaşam gerekiyorsa, ruhumuzun da sağlıklı kalıp gelişmesi için sanata ihtiyacı vardır. Çocuklarımıza sanatı sevdirmeye başlayarak çok güzel bir işe imza atabiliriz. Onlara sanatı anlatarak, göstererek, sanatın yararından bahsederek ya da kendileri sanatın herhangi bir dalına heves ettiklerinde onların daha iyimser olmalarını, hayatı, doğayı, insanları daha çok sevmelerini sağlayabiliriz.