Seo Uyumlu İçerik Yönetim Sistemi Oluşturmak

CMS(Content Management System) Türkçesi ile içerik yönetim sistemi içeriklerinizi yayınlayabildiğiniz ve yönetebildiğiniz yazılımlara denilmektedir. Esnek ve mimarisi güçlü içerik yönetim sistemleri ile kısa sürede haber, video, film, portallar gibi siteleri çok kısa sürede oluşturabilirsiniz. CMS için yapılmış tasarım ile sitenin kurulumu ve yayına hazır hale getirilmesi toplamda 1 saaati geçmemektedir. Kendinize ait özel cms oluşturacaksanız yada var olan bir cms sistem üzerinden geliştirme yapacaksanız arama motoru optimizasyonu için dikkat etmeniz önemli kriterler vardır. Arama motoru uyumlu olmayan sitenizin organik trafik alma ihtimali düşecektir. Bundan dolayı aşağıdaki maddeleri uygulamanızda fayda bulunmaktadır.

Title

Her sayfanın başlığı değiştirilebilir olması gerekmektedir.  İçerik yönetim sisteminizi oluştururken mutlaka  olması gereken alandır. Title seo için önemli unsurdur. https://tr.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ adresinden örneğe bakabilirsiniz.

Meta Description

Meta açıklama’da title kadar önemlidir. Google arama sonuçlarında ziyaretçiler ilgi çekici bir başlık ve açıklama gördüklerinde sizin sitenize gelmek isteyeceklerdir. Her sayfada meta descriptionların güncellenebiliyor olması gerekmektedir.

Canonical Etiketi

Canonical olmazsa olmaz fakat eklenilmesi atlanan bir etikettir.URL farklılığından dolayı oluşan aynı sayfaların farklı url adresleri sitenizdeki kopya içeriği arttırmaktadır. Örneğin site.com/index.php ve site.com aslında aynı sayfalar olmasın rağmen farklı algılanabilmektedir.

URL(Uniform Resource Locator)

URL yapısı önceden çok yanlış yapılsada günümüzde bu konudaki çalışmaların daha gerçekçi düzgün olduğunu söylemekte fayda var. Oluşturduğunuz cms’de linklerin kısa ve anlamlı olması gerekmektedir. Örneğin erkek ayakakabısı kategorisi için site.com/urunler/d3-3ayakkabi-erkekid35sb.php yerine site.com/erkek-ayakkabilari/ gibi bir url tercih edilmelidir.

Site Haritası

Site haritasını sisteminizin destekliyor olması gerekmektedir. http://www.sitemaps.org/ adresinden site haritanızın biçimini seçebilirsiniz.

Sayfa Hızı

Sayfa hızı diğer önemli bir konudur. Kodlarınızın optimizasyonun yapılması gerekmektedir. Gereksiz javascript, css ve karmaşık yazılmış htmller sitenizin sayfa hızını düşürecektir.

Open Graph

Open graph protokolünü kesinlikle sisteminize entegre etmelisiniz. Open graph ile sosyal ağlardaki paylaşımlarınızı daha anlamlı hale getirebilirsiniz.

Tema ve Eklenti Desteği

Tema ve eklenti desteği konusu işlevsellik için gereklidir. Tasarımınızı değiştirmek istediğiniz yada siteniz üzerinde değişiklik yapılmak istendiğinde mutlakabuna izin veren yapı olmalıdır. Baştan sağla kodlama yapısına sahip olmamalıdır.

Mobil Uyumluluk

Mobil uyumluluk konusunda içerik yönetim sistemi yaparken gözardı edilmemesi gereken konudur. Mobil kullanımın webi geçtiğini düşünürsek mutlaka sitenizin responsive yapıya sahip olması gerektiğini belirtelim. Dünyadaki büyük internet siteleri dahil bir içerik yönetim sisteminin altyapısını kullanmışlardır. Piyasada olan web siteleri büyükoranda wordpresse kullanmaktadır. Wordpres sistem kurarken yada geliştirirken arama motoru optimizasyonuna gereken önemi göstermelisiniz. wordpress seo ayarları uygulamanız gerekiyor. seotech.com.tr/38-site-ici-seo-araci/ adresinden de uyguladığınız site içi optimizasyon ayarlarını araçlarla test ederek geliştirebilirsiniz. Sonuç olarak kendi içerik sisteminizi yazmak yerine var olanları düzenleyip istekleriniz doğrultusunda kullanabilirsiniz. İçerik yönetim sistemlerinin sahip olduğu veritabanı yapısı ve kodlama mimarisinden daha iyisini yapabilmek için çok ciddi vakit-maliyet harcamanız gerekiyor. Bugün yeni çıkacak wordpress kurumsalş

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Seo Terimleri Sözlüğü

SEO terimleri, bu sektörün yurt dışı kaynaklı bir sektör olduğundan, SEO sektörünün içeriğindeki terimler ve …