Asya, Avrupa ve Amerika’nın kuzeyinde yetişen sığır kuyruğu otu, güneş gören yerlerde gelişir. Sığırkuyruğu bitkisi 2-3 metreye kadar uzayabilir, yaprakları 20 cm genişliğe kavuşabilir. Sığırkuyruğu bitkisinin çiçekleri 2 yıl sonra ve yaz aylarında açar. İltihap kurutucu, analjezik, antiviral özellikleri vardır.
Sığır Kuyruğu Otu Faydaları
Sığır kuyruğu otu neye iyi gelir derseniz saymakla bitmez baştan söyleyelim. Bu faydalı bitki, idrar söktürücü, balgam söktürücü, solunum bozukluklarını giderici, kulak ağrılarını azaltıcı, kuru öksürük, kesikler ve astım belirtilerini yok etmede kullanılır. Ayrıca güneş yanıkları ve ağrılarını azaltıcı etkisi de bulunur. Bunların yanı sıra gıdaların bozulmasını, sararak engelleme gibi etkisi de mevcuttur.
Sığır Kuyruğu Çayının Faydaları ve Yapılışı
Eski dönem Roma’sında soğuk algınlığını, öksürüğü, mukusu, baş ağrılarını, bronş sorunlarını gidermek amacıyla hazırlanan ve antiseptik özelliği olan çayın yapımı da oldukça kısa ve kolay. Çay hazırlanıp içilirse astımı azaltır, hasta kişiyi rahatlatır. Bitkinin birinci yılının sonunda verdiği yapraklar kullanılarak çay hazırlanır.
Sığır kuyruğu nasıl hazırlanır diye bakarsak ise; ebegümeci ile karıştırılarak da hazırlanabilen bu çay uyku bozukluğu, stresi azaltma, ses kısıklığı gibi sorunlara da iyi geliyor, balgam söktürüyor.
Demliğe sığırkuyruğu otu ve kaynar su ilave edilerek 5-10 dakika demlenen çay oldukça faydalı. Şeker ilavesi yapılmadan içilmeli. Sığır kuyruğu otunun zararları da mevcuttur; kulak ağrınız varsa ve delindiğinden şüpheleniyorsanız kesinlikle kullanmamalısınız.