Sırtlan bilinenin aksine ne köpekgiller ne de kedigiller familyasındandır. Sırtlangiller familyası adında başka bir familyaya bağlı olan bu hayvan etoburdur, yani etle beslenir. Büyük bir köpeğe benzeyen bu hayvanın ön ayakları arka ayaklarına göre daha uzundur. Göğsünde yeleler bulunur ve sırt kısmı arka ayaklarına doğru gittikçe yere yakınlaşır.
En büyük gücüyse dişleri ve kuvvetli çenesidir. Çoğunlukla Afrika kıtasında yaşayan bu hayvan, yetişkin bir zebranın uyluk(kalça) kemiğini kıracak kadar güçlü bir çeneye sahiptir. Özellikle köpek dişleri çenesini kapatmasına rağmen dışarda görülür. Genellikle başka etçillerin avlarından arta kalan leşlerle beslenirler. Avlandıkları nadir görünen bu hayvan, başkasının avını sahiplenmeyi çok sever. Akbabaların karasal versiyonudur denebilir.
Ormanların kralı aslanlarla dövüştüğü, onların dahi avlarına konduğu bilinir. Grup halinde yaşayan sırtlan sürüsünün avlandığı da bilinmektedir.
Sırtlan Türleri Nelerdir?
Sırtlangiller dört türden oluşur. Bunlar;
- Çizgili sırtlan olarak bilinen Hyaena hyaena
- Boz sırtlan olarak bilinen Hyaena brunnea
- Benekli sırtlan olarak bilinen Crocuta crocuta
- Yeleli sırtlan olarak bilinen Proteles cristatus
Çizgili sırtlan Afrika ve güney Asya’da görülebilir. Boz sırtlan ise tek renklidir ve Güney Afrika’da yaşar. Benekli sırtlan diğer türlere göre daha büyüktür, yelesi yoktur. Benekli sırtlan Afrika’nın bir çok bölümüne yayılmıştır. Yeleli sırtlan ise misk sırtlanı olarak da bilinir. Bu tür daha az dişe sahip, böceklerle beslenen bir türdür ve Doğu ve Güney Afrika’da yaşar.
Bir sırtlanın ömrü yaklaşık 25 yıldır. Gebelik dönemleri 3 ay kadar sürer ve genellikle 1-2 yavru doğururlar. Dişilerin üreme organı erkek üreme organına benzerlik gösterebilir. Bu yüzden cinsini ayırt etmek zordur.
Sırtlan Nasıl Doğurur?
Sırtlan da diğer memeliler gibi doğum yapar. Erkek sırtlanın dişi sırtlanı döllemesiyle hamilelik süreci başlar. Sırtlan türüne göre hamilelik süresi değişkenlik gösterir. Benekli sırtlanların 100 gün, çizgili sırtlanların 90-91 gün ve kahverengi sırtlanların 97 günlük hamilelik süreci vardır.
Sırtlanlar Hakkında Diğer Bilgiler
- Çeneleri 1,5 tona kadar basınç yapabilir. Timsahlardan sonra en güçlü çeneye sahip kara hayvanı olarak bilinir.
- Yavruları gennellikle aslanlar tarafından öldürülür. Fakat bir aslanın sırtlan yediği görülmemiştir. Sırtlanlar aslan leşlerini yiyebilir.
- Sırtlanlar avlarının can vermesini beklemeden yemeğe başlayacak kadar acımasızdır.
- Sırtlanlar leoparlar gibi ağaçlara çıkamazlar.
- Avlarının postunu dahi yerler. Sırtlandan geriye pek bir şey kalmaz.
- Çok kolay evcilleşebilirler. Fakat kötü koktukları için insanlar tarafından evcilleştirilmesi tercih edilmez. Eski Mısır’da sırtlanların evcil hayvan olarak yetiştirildiği bilinmektedir.
- Dişi sırtlanların üreme organı doğum sonrası çok deforme olduğundan, %10 ihtimalle ölebilirler. Erkek sırtlandan daha büyük bir üreme organına sahiptirler ve üreme organları erkek sırtlanın üreme organına benzemektedir.
- Sırtlanlarda liderler dişidir. Avda ilk öncelik kraliçe denilen dişi sırtlana, sonrasındaysa kızlarına aittir. Erkekler, dişilerden sonra paylarını alırlar.
- Sırtlan sürüleri kraliçeyi değiştirebilir. Bu genellikle kraliçe sırtlanın üyelere kötü davrandığı durumlarda ve düzgün yönetemediğinde görülür.