Şizofreni Nedir? Şizofrenliğin Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni dendiğinde birçoğunuzun aklına akılsal ve ruhsal bozukluk gelebilir. Aslında durumun böyle olmadığını ve irade, kişilik ve davranış bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Şizofreni nedir sorusuna verilebilecek en uygun yanıt bu olabilir. Şizofreni hastalığının belirtileri hakkında da detaylı bilgi bulabileceğiniz bu yazımızda tedavi yöntemlerinden de bahsedeceğiz.

Şizofreni hastası gerçek dünyadan uzak, kendisinin yaratmış olduğu evrende yaşayan, gerçeklikten uzak olan bir ruh hali içerisindedir. Cinsiyet ayrımı olmadan kadınlarda ve erkeklerde sıklıkla görülebilecek bir durumdur. Bu kişilerin benlikleri kayıp ve zor bulunur bir durumdadır. Şizofreni hastalarına Şizofren denir.

Şizofreni kalıtımsal yollarla çocuklara geçebilen bir rahatsızlıktır. Öyle ki daha önceki süreçlerde annesi veya babası bu hastalığa yakalanmış olan çocuk ergenlik dönemlerinde şizofreni problemi ile karşı karşıya kalabilir. Şizofrenliğin nedeni kesin olarak belli değildir. Neden ortaya çıktığı bilinmezken tedavi yöntemleri hakkında birçok edinim mevcuttur.

Şizofrenlik Belirtileri

Şizofrenlik belirtileri kendi içerisinde hastalığın türünü de belli edebilir. Bu gibi durumlarda belirtilerden yola çıkarak hastanın ne derece bu rahatsızlığa kapıldığı ve hangi tedavi yöntemleri uygulanmalı belli olmaktadır.

Düşünce Bozuklukları

Bu tür şizofreni durumlarında hasta düşüncelerini belli bir ilişkiye ve anlama bağlı oluşturamaz. Özellikle konuşmalarında görülen bozukluklar insanlar tarafından kolaylıkla fark edilebilir. Konuşurken kullandıkları yeni sözcükler oldukça anlamsız ve kendilerinin türettiği kelimelerdir. Bazı durumlarda ne dedikleri anlaşılamaz bir hal alır ve hasta konuşmasını belli bir konuda sabitleyemez. Konudan konuya atlayarak, saçma bir mantık yürüterek düşüncelerini diğer insanlara aktarabilirler. Hızlı bir şekilde saçma sapan konuşurlarken ani olarak bir duraklama yaşayabilirler. Kendi kafalarında kurdukları dünyada kendi düşüncelerinin ve duygularının diğer insanlar tarafından baskılandığını, özgürlüklerinin kısıtlandığını hissedebilirler. Aslında durum böyle değildir ve hasta bunu kendi kafasında kurmuştur.

İrade Bozuklukları

Şizofreni belirtilerinde sıklıkla görülen irade bozuklukları hastanın kendi aklını ve yerleşmiş olgularını kullanmasına izin vermez. Hiçbir şekilde kendi başlarına karar veremezler ya da karar verdiklerini hissedip dış dünyadan kendilerini soyutlayarak odalarına kapanabilirler. İç dünyalarında kendileri ile hesaplaşma yoluna gidebilirler. Hayattan hiçbir türlü zevk alamaz, yemek yemez, su içmez, günlük aktivitelerini yapmaz, insanların sorduğu sorulara cevap vermez, kendisine sorulan soruyu tekrarlar, hastaya karşı yapılan hareketin aynısını yapar ve hakim olan duygularını çok fazla dışarı vururlar. Öfke ve sinir gibi duygu patlamaları yaşayabilirler. Bazı durumlarda ise herhangi önemli bir olaya tepki vermeyebilirler. Hiçbir duygu durumu içerisinde bulunmazlar ve tepki göstermezler. Karşısındaki insanların mimiklerini tekrarlayabilirler. Bu durum irade bozukluğuyla ilgilidir.

Ambilavans

Bu belirtilerde hasta çok karmaşık duygu durumları içerisindedir. Aynı anda olması imkansız olan bir şeyi isteyebilirler. Ölmeyi isterken yaşamak isteyebilir, gülerken aynı zamanda ağlamayı deneyebilirler. Bu durum ambilavans adı verdiğimiz belirti çeşitlerine girmektedir.

Şizofreni kendi içinde çeşitlere ayrılır.

şizofrenlik belirtileri

Şizofreni Çeşitleri

Basit Şizofrenlik

Genellikle 18 ve 25 yaş arası kişilerde görülür. Heyecana bağlı olarak gelişen olumlu veya olumsuz hal hareketler bu türde meydana çıkar. Kişi benliğini bulma konusunda zorlanabilir ve hayattan kendini soyutlayabilir.

Hiperfrenik Şizofrenlik

Genellikle 15 ve 25 yaş arası kişilerde görülen türdür. Düşünce bozukluğu bu çeşide girer. Kişi kendi düşüncesini ortaya koyamaz ve konuşmalarındaki kelimelerin çoğunu kendisi türetir. Çok saçma ve anlamsız konuşur.

Katononi Şizofrenlik

Bu tür genel olarak 28 – 25 yaş arasında bulunan kişilerde görülür. Hastanın olaylara verdiği tepkiler sıfıra indirgenmiştir. Olağan ve sıradan aktivitelerini yapamaz ve yapılması gereken şeylerde zorlanır. Bunlara örnek olarak hastanın kendi tuvaletini yapamaması veya tükürüğünü yutamaması gösterilebilir.

Paranoniel Şizofrenlik

Bu şizofreni türü ise daha büyük yaş gurupları arasında görülür. Genellikle 25 – 30 yaş arası kişilerin yakalandığı paranoniel şizofreni kişilerin halüsinasyon görmesine neden olur. Bu halüsinasyonlar bazı durumlarda tehlike arz edebilir. Hasta sanki bir düşmanı varmış ve kendisini öldürmeye çalışıyormuş gibi hissedebilir. Aynı zamanda kendilerinin çok üstün ve seçilmiş kişiler olduklarını düşünebilirler.

Şizofrenlik Nasıl Tedavi Edilir

Şizofreni hastalığı türüne ve belirtilerine göre tedavi edilir. Aynı zamanda oldukça ilerleyen bu hastalık çoğu zaman tedaviye yanıt vermeyebilir. Bu nedenle belirtilerin görüldüğü anda durmaksızın uzmana danışmak en iyi hamle olacaktır. İlaç tedavisi bu hastalara sonuç verebilirken rehabilitasyon yöntemi de bir o kadar etkili olabilmektedir. Unutmayın; Erken teşhis hayat kurtarır. Şizofreni belirtisi olan bir kişinin hayatı daha da kötü olmadan mutlaka onu doktora götürmelisiniz.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …