Sıcak veya soğuk bir şeyleri tüketmeye çalışmak diş sızlamasına sebep olabilir. Bundan kaynaklı diş sızlamasının nedeni, diş minesinin aşınması veya diş etinizin çekilmesiyle sıcaklığa karşı çok hassas olan bir diş tabakasının ortaya çıkmasıdır.
Diş minesinin aşınmasının yanı sıra, kış soğuklarına karşılık olarak diş etlerinin cevabı büzülmektir. Bu dişlerinizdeki mikro çatlak, çürük vb. diş sorunlarıyla yaşadığınız ağrıya benzer ağrılar oluşmasını sağlayabilir. Soğuğun dişlerinizi nasıl etkileyebileceğini, bunun kış mevsimine nasıl bağlı olduğunu, ağrıları, hassas dişleri veya sinirleri düzeltmek için neler yapabileceğinizi inceleyelim.
Soğukta Diş Sızlaması, Acı veya Ağrı Hissi
Aşırı sıcak veya soğuğa karşılık olarak dişlerin genişleyip-büzülmesi gerçekleşir. Zaman geçtikçe bu dişlerinizde çatlaklara neden olabilir. Dişin üstündeki mine katmanının altındaki hassas mikroskobik tüpler bu çatlaklarla açığa çıkabilir. Soğuğa veya sıcağa karşı acı hissi bu şekilde oluşur. Hassas diş ve diş eti terimi de mine tabakasının ince veya mikroskobik çatlakların olduğu anlamına gelir.
Dişin yapısını incelediğimizde mine en üstte yer alan sert kısımdır. Bunun hemen altındaki katman dentindir. Dentin sinir lifleriyle kaplıdır. Minedeki veya diş etindeki bir sorundan dolayı soğuğa maruz kalan dentin katmanındaki sinirler acı hissi uyandırır.
Hassasiyeti en aza indirmek, hassas dişlerin genel nedenleri ve soğuk hava sebebiyle ağrı hissettiğinizde ne yapmanız gerekli gelin inceleyelim.
Hassas Diş Nedenleri Nelerdir?
Dişinizdeki dentin katmanı çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir. İnsanlar genellikle aşağıdaki nedenler sebebiyle diş minesini yıpratır ve dentin kısmını açığa çıkararak hassas diş yapısına maruz kalır.
- Diş eti hastalıkları dentin açığa çıkarabilecek, dolayısıyla soğuğa maruz kalındığında sinirler vasıtasıyla acı veya ağrıyı tetikleyebilecek bir hassas diş problemidir.
- Çok sert veya yanlış diş fırçalama diş minesinin yıpranmasına neden olur.
- Diş gıcırdatma(Bruksizm) yaşayan kişilerde diş minesi aşınabilir.
- Diş çürüğü kimi zaman görülemeyecek şekilde içerden başlayabilir. Bu durumda soğuğa karşı duyarlılığı tetiklemekte, ağrıya veya acıya sebep olmaktadır.
- Diş beyazlatma maddeleri de dişlerinizi hassaslaştırabilir. Bu durumda kullandığınız madde ile bir diş hekimine başvurarak fikir almak yararınıza olacaktır. Çünkü diş minenizi bu maddelerle zımparalamak istemeyebilirsiniz…
- Asitli içecekler de diş minenizin yıpranmasını kolaylaştırır. Bu da dentin tabakasının açığa çıkmasına sebep olabilir.
Sıcaklığa Bağlı Diş Sızlamasına Çözüm Önerileri
- Dişlere uygulanan ve sağlıklı olduğu bilinen florür vernik uygulamasıyla diş minesi daha güçlü hale geldiği bilinmektedir. Bu da mine problemlerine bağlı olarak, soğuğun dentin tabakasına ulaşmasını engelleyebilecek bir yöntemdir.
- Diş eti çekilmelerinde kök yüzeylerinin örtülmesi, sinirlere ulaşan soğuğu bir nebze de olsa engelleyebilmektedir. Bunun için diş hekimlerinin dolgu macun uygulaması gereklidir.
- Bruksizm gibi diş gıcırdatma hastalıkları için diş koruyucular kullanılabilir. Bu koruyucular aynı zamanda çene ağrılarını da hafifletmektedir. Hastalığın çözümü olmasa da sonuçların çok kötü olmasının önüne geçebilir.
- Demineralizasyon, yani diş minesindeki mineralin azalması probleminin önüne geçmek için sağlıklı beslenme, asitli ve şekerli içeceklerden tüketmemek gibi önlemler alınmalıdır. Dişler maalesef kendini yenileyebilecek yapıya sahip değildir. Demineralizasyon, çürümeye başlamadan önceki evre olarak da bilinir.
Ne zaman diş hassasiyeti yaşarsanız bir diş hekimine görünmelisiniz. Bir diş hekimi, hangi dişlerin hassasiyete maruz kaldığını tam olarak belirleyebilir ve uygun bir tedavi önerebilir. Özel bir diş macunu veya benzeri bir ürün de önerebilir.
Kaynak: https://www.123dentist.com/how-winter-weather-can-cause-toothaches-and-sensitivity/