Hepimiz stres denilen baskı duygusunu biliriz. Bu durum, trafikte sıkıştığınızda ve geç saatlere kadar koşuşturduğunuz işinizde , ailenizde yaşanan sıkıntılarla uğraşırken veya iş veya aile sorunlarıyla uğraşma gibi süreçlerde ortaya çıkabilir.
Stres yaşandığında ne olur?
Vücudunuz beynin bir tehdit olduğuna inandığı şeylerle baş etmek için kırmızı alarm alır.
Bu durum, stres hormonlarının salgılanmasını tetikleyebilir ve vücudunuzda savaşmaya veya koşmaya yardımcı olan değişiklikler yapabilir; bu da bir hücumu savuşturmanız gerektiğinde size yardımcı olur. Ancak hayatınızdaki kronik stres, savaşınızı veya vücut sisteminizi çok uzun süre açık tuttuğunda vücudunuz stres hormonlarına maruz kalmaya başlar.
Stres, Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
Her birimiz strese farklı tepkiler veriyoruz. Bazıları stresli olaylara diğerlerinden daha fazla tepki gösterebilir ve verilecek ciddi tepkiler, daha fazla stres durumunu ortaya çıkarabilir.
Stres endişe yaratır ve panik ataklarına neden olan anksiyete bozukluğu sorunu olan panik bozukluğu riskini artırabilir. Genel anksiyete bozukluğu yaşayabilecek şeyler hakkında aşırı endişe duyan kişiler için, stres endişeli düşünceleri artırabilir.
Depresyon
Stres ve depresyon farklı koşullardır, ancak devam eden stres depresyonun gelişme riskini artırabilir. Depresyon başlı başına bir sağlık sorunu olduğundan dolayı, stresle beraber depresyon riski çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Depresyon hali gibi durumlar söz konusu olduğunda, bir psiklogdan yardım almak, en doğru sonuç olacaktır.
Bağışıklık
Stres ve bağışıklık sistemi arasındaki bağlantılar hakkında hala çok şey var, ancak araştırmalar şu ana kadar enfeksiyonla mücadele kabiliyetinin devam eden stresle azaltılabileceğini önermektedir.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Beyindeki kimyasalların bağırsaktaki sinirleri etkileyebileceği, bağırsak fonksiyonlarında değişikliklere neden olabileceği düşünülmektedir. Bazı kanıtlar ayrıca, İrritabl Bağırsak Sendromu ve bağışıklık sistemi arasında bağlantının var olduğunu ve bu da stresten etkilenebileceğini göstermektedir.
Tip 2 diyabet
Hareketsizlik ve aşırı kilo bu tür şeker hastalığının başlıca risk faktörleri olmasına rağmen, bazı kanıtlar genel duygusal stres, kaygı ve depresyonun bu durumun artmış bir riski ile bağlantılı olduğunu düşündürmektedir.
Çok fazla stres kalp hastalığına neden olabilir mi?
Uzmanlara göre, depresyon hastalarının kalp rahatsızlığı geliştirme riski yüksek olduğuna dair kanıtlar olmasına rağmen, stresin de bir risk faktörü olup olmadığı belli değildir. Ciddi anlamda stres yaşamak, kalp rahatsızlıklarına yol açabilir ve bu durum, hiç düşünemeyeceğiniz kötü sonuçlar doğurabilir.
Stresin bir sorun haline gelip gelmediğini nerden biliyorsunuz?
Uzmanlar, uyarı işaretlerinin boğulduğu veya çok fazla zaman geçirmediğiniz duyguları olduğunu söylüyor. Baş ağrısı, boyun, omuz ve sırt ağrısı, rahatsız uyku, yorgunluk, kalp çarpıntısı, iştahsızlık, mide rahatsızlığı, konsantrasyon yeteneği azalmış anksiyete ve düşük ruh hali gibi belirtiler de yaşayabilirsiniz.
Stres İçin Nereden Yardım Alınır?
Herhangi bir endişenizi doktorunuzla tartışmak isteyebilirsiniz. Stresle baş etmenin daha iyi yollarını bulmada size profesyonel anlamda yardımcı olabilirler.
Son olarak, stres yönetiminin hayatımızda ayrı bir parça olduğunu unutmamalıyız. Stresi yönetmek, özellikle büyük şehirlerde başlı başına ayrı bir konu halini almıştır. Yazımızda da belirttiğimiz gibi, gün içerisinde yaşanan iş stresi, trafik çilesi, aile geçimi, aile hayatı ve maddi kaynaklı sorunlardan dolayı oluşan stresleri yönetmek, çok kolay bir süreç değildir.
Her ne olursa olsun, çok ciddi anlamda stres yaşadığınıza inanıyorsanız, bu konuda uzman olmuş kişilerden destek almanızı öneririz. Günümüzde, stresle başetmenin en kolay yolu profesyonel destek almaktır. Alacağınız profesyonel destek sayesinde stres yükünüzü minimize edebilir, daha rahat bir hayat geçirebilir ve stresten uzak kalabilirsiniz. Psikoloji ve psikiyatri bölümleri stres rahatsızlığı ile ilgilenir.
Hayatınızda yaşadığını olumsuz olaylar neticesinde gerçekleşen stres problemi, kronik stres belirtileri açığa çıkarabilir. Stresin olumsuz etkileri içerisinde saydığımız fiziksel belirtilerinin yanı sıra ruhsal ve manevi olarak da çöküşünüzü hazırlayabilir.