Süt alerjisi, sütün içerisindeki proteinlere karşı vücudun anormal tepki vermesidir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda çok sık rastlanır. Süt, çocuklarda alerjiye yol açan besinler içerisinde birinci sırada yer alır. Besin alerjisinin bir çok dalından bir tanesi olan süt alerjisi görülen kişide, süte karşı antikor oluşur. Vücuda alınan süt ile, antikorlar tarafından düşman gibi görülen süte verilen tepkiler sonucunda alerjik reaksiyonlar gerçekleşir.
Süt alerjisi rahatsızlığı yaşayan hastaların büyük çoğunluğunu bebekler oluşturur. Yetişkinlerde görülme sıklığı çok düşüktür. Çoğunlukla anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde görülür. Sadece anne sütü tüketen bebeklerde görülme sıklığı, inek sütü de tüketen bebeklere göre daha düşüktür. Annenin içtiği inek sütü, anne sütü vasıtasıyla bebeğe de geçebilir. Yani, bebekte inek sütüne karşı alerji geliştiyse, annenin de inek sütü içmesi sakıncalıdır.
Süt Alerjisinin Sebebi Nedir?
Sütte bulunan 25 kadar proteinden, bir veya bir kaçına, vücudun tepki göstermesi, süt alerjisi olarak nitelendirilir. Süt proteinleri kazeinler ve whey olmak üzere iki grupta incelenir. Kazeinler %80, whey proteinler ise %20’lik bir kısmı kaplar. Bu konuda tartışmalar devam ediyor olsa da, kazein ile whey grubundan iki protein olan laktalbumin ve laktoglobulinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Süt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Alerjinin belirtileri, süt içildiği anda görülmeye başlar. Bir kaç farklı şekilde görülmesi mümkün olan süt alerjisi, özellike mide krampları, kasılmalar ve kusma ihtiyacı şeklinde görülür. Karın ağrısı, ishal, şişkinlik ve gaz da alerjinin belirtilerindendir. Ayrıca deride egzama benzeri dökülmeler, yüzde ve göz kapaklarında şişmeler şeklinde de görülür. Kimi zaman, çok nadir olsa da astım krizi, alerjik nezle şeklinde de görülmektedir. Tek bir organı etkileyebileceği gibi, bir çok organı da etkileyebilir.
Bebeklerde, anaflaksi adı verilen daha ağır bir tablo gelişebilir. Yüz, dudak ve dilde şişme, hırıltılı nefes alıp-verme, yaygın kabarıklıklar ve şiddetli kusma belirtileri arasındadır. Bu durumda derhal doktora başvurulması gereklidir.
Süt Alerjisinin Teşhisi
Kesin teşhis alerjik deri testi ile veya kanda süte karşı oluşan özel IgE sınıfı antikorların ölçülmesiyle konur.
Hasta teşhisi kendisi de yapabilir. Sütü kestiğinde yukarıda anlatılan belirtileri kayboluyorsa, süte karşı alerji gelişmiştir. Kesin sonuç için test yapılması en iyisidir.
Süt Alerjisinin Tedavisi
Süt alerjisinin maalesef bir tedavisi bulunmamaktadır. Daha doğrusu besin alerjilerinin çoğunun tedavisi mümkün değildir. Fakat, süt alerjisi ömür boyu devam edecek bir rahatsızlık olmamakla birlikte, çoğunlukla bebeklikte görülür. ve %90’lık bölümü 3 yaşından sonra alerji kendiliğinden geçer.
Tedavi sürecinde süt ve süt ürünleri(peynir, yoğurt, sütlaç gibi süt tatlıları vb.) kesimlesi gerekir. Bu ürünlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
Önemli: Emziren bebekte süt alerjisi oluştuysa, annenin de inek sütü ve ürünlerini tüketmemesi gerekir. Anne sütü vasıtasıyla inek sütü içerisindeki proteinler bebeğe de geçebilir. Bu da bebekteki alerjik reaksiyonları tetikler.
İnek sütüne karşı gelişen alerjik reaksiyonlar, keçi, koyun ve manda sütüne karşı da gelişebilmektedir.