Teknolojide Doğru Bilinen Yanlışlar

Gerçekle uzaktan yakından alakası olmayan, kim tarafından ortaya atıldığı bilinmeyen, teknolojiye dair doğru bilinen yanlışları sizin için bir araya getirdik. Neymiş bakalım teknolojide doğru bilinen yanlışlar…

1- Telefonun genellikle üst bölümünde yer alan şebeke çubukları internet hızını gösterir.

Her telefonda bulunan ve internet her yavaşladığında bu çizgilere baktığımız şebeke çubuklarının amacı birçok kişi tarafından internet hızını göstermek olarak biliniyor. Aslına bakılırsa bu şebeke çubukları sizin sadece en yakın baz istasyonuna olan uzaklığınızı belirtmek için tasarlanmıştır. O anki internet hızınız ise aynı baz istasyonu ile internete bağlanan kişi sayısı ile alakalıdır.

şebeke

2- Telefonun şarjı bitmeden şarja takmak pil ömrünü bitirir.

Bu deyiş aslında bir bakıma doğru, ancak 20 yıl öncesine kadar. Günümüzde üretilen akıllı telefonların hepsi Lithium-İon teknolojisi ile çalışmaktadır. Konu üzerine yapılan araştırmalar ise bu bataryaların şarjı bitmeden yeniden doldurulmasının aslında pil ömrünü uzattığını gösteriyor.

telefon şarj

3- Mac PC’lere virüs bulaşmaz.

Birçok Mac PC kullanıcısının hala savunduğu bu söz tamamen uydurmadır. Bunun yayılma sebebi ise Windows kullanıcılarının Mac kullanıcılarına göre bir hayli fazla olması ve Windows kullanıcılarının sıklıkla virüsler ile karşılaşmasıdır.

mac pc virüs

4- İnsan gözü maksimum 60 fps’lik görüntü algılar.

Bu sözün yanlış olduğunu anlamak için bir bilim adamına ihtiyacınız yok. 60 fps’lik bir görüntü kaydını inceledikten sonra zaten gözünüzün bundan daha iyi bir görüntü algıladığını fark edeceksiniz. Yapılan araştırmalarda insan gözünün 1 mili saniyelik bir kapasitede görüntü algılar ona cevap verdiği ortaya çıkmıştır. Bu da 1000 fps’lik bir görüntü kalitesi demektir.

Ayrıca Gözümüzün Megapiksel Değeri’ni merak ediyor musunuz?

gözümüz 1000fps

5- Fazla ısınan bilgisayarların ömrü kısalır.

Bilgisayarların ısınması tamamen sizin o an yaptığınız işlem ile alakalıdır. Bilgisayarın o an kullandığı ekran kartı, işlemci ve RAM gibi unsurlar zamanla ısınmaya yol açar bu doğru ancak bilgisayar size daha iyi bir performans sunmak için ısınır.

ısınma

6- Telefona Root atmak suçtur.

Akıllı telefonlar ile karşımıza çıkan Root ve Jailbreak işlemleri çoğu insan tarafından yasal bir suç olarak bilinir. Ancak bu işlemler cihazın üzerinde tam kontrol kurmanızı ve Android üzerinde değişiklikler yapmanızı sağlar. Bu işlemin tek sorunu, cihazın garanti kapsamından çıkmasıdır. Root ve Jailbreak işlemleri bunun dışında hiç bir sorun yaratmaz.

root and jailbreak

7- Telefon kamerasının MP’i ne kadar fazla ise o kadar iyi fotoğraf/video çeker.

Telefonların MP kapasitesi ne kadar fazla ise o kadar yüksek kalitede fotoğraf çekileceği düşünülür. Ancak görüntü kalitesine etki eden tek faktör MP değildir. Bununla birlikte telefonun iç malzemelerinin yapıldığı madde ve kameranın merceği de görüntü kalitesini etkileyen faktörlerdendir.(Örnek olarak Galaxy Note 7‘de kullanılan 12 MP’lik kamera verilebilir)

kamera piksel

Umarım teknolojide doğru bilinen yanlışlar adlı yazımızla sizleri de şaşırtmışızdır 🙂

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

Mosso Cavalier 700 Claris İncelemesi

Mosso Cavalier 700 Claris modeli, tüm parçalarında Shimano Claris ile buluşmuş, giriş seviyesinin bir basamak …