Terleme, vücudu serin tutan, uygun vücut sıcaklığının korunmasına yardımcı olan normal bir bedensel işlemdir. Bununla birlikte aşırı terleme, çeşitli komplikasyonlara neden olabilecek tıbbi bir sorundur. Bazı kolay yöntemler kullanılarak terleme önlenebilir.
Aşırı terleme, diğer sağlık sorunlarına neden olabileceği için hemen ele alınması gereken bir sorundur. Giysilerde ıslaklık ve lekelenme, kötü koku sebebiyle kişiyi rahatsız eden bu durum psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. Genellikle koltuk altı, avuç içi, yüz ve sırt terlemesi kişiyi rahatsız eder. Bunların arasında en sık görüleni koltuk altı terlemesidir.
Terleme Nedenleri
Terleme aşağıdaki çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir:
- Hipotiroidizm
- Obezite
- Ergenlik
- Menopozda sıcak basması
- Eforla gelen faaliyetler
- Belirli gıdalara reaksiyonlar
- Stres
- Gerginlik veya kaygı
- Kalıtıma bağlı genetik faktörler
Terlemeyi Önleme Yolları
Terlemeyi önlemek için takip edilebilecek bir çok doğal çözüm vardır. Koltuk altı terlemesi, yüz terlemesi, kafa terlemesi, avuç içi ve ayak terlemesini önlemek için farklı yöntemler kullanılır.
Koltuk Altı Terlemesini Önleme
Alüminyum klorür içeren ter önleyiciler kullanılarak önlenebilir. Kötü kokuları önlemek için deodorantlar kullanılsa da terlemeyi önlemez, sadece kötü kokuları maskeler. Terlemeyi önleyen bir diğer yol ise talk pudrası kullanımıdır. Duş sonrası koltuk altına uygulanan pudra uzun süre boyunca terlemeyi en aza indirmeye yardımcı olur.
Hafif ve bol giysiler vücudun daha rahat nefes almasını sağlayarak terleme reaksiyonunun önüne geçebilir. Pamuklu elbiseler giymek terlemeden muzdarip kişiler için ideal bir malzemedir. Sentetik kıyafetler, vücut ısısının dışarı atılmasını kısıtladığından terlemenin fazla olmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sıkı ve dar kıyafetler terlemeyi tetikler.
Yüzde Terlemeyi Önleme
Yüzde terlemeyi önlemek için kil bazlı losyonlar, nemlendiriciler ve maskeler kullanılabilir. Krem bazlı losyonlar ve nemlendiriciler kullanmak cildin hava almasını zorlaştıracağı için kullanılması önerilmemektedir. Yüze aloe vera bitkisinin özü kullanılarak kurumaya bırakmak, yüzde terlemeyi engelleyen bir diğer yöntemdir. Bu yöntem günde iki kere gerçekleştirildiğinde yüzde terleme büyük oranda azalacaktır. Bitki özü kuruduktan sonra soğuk suyla yüzünüzü yıkamayı unutmayın.
Genetik faktörlere bağlı olan terleme için dermotoloji(cildiye) doktoruna muayene olarak gerekli tıbbi destek alınabilir.
El ve Ayaklardaki Terlemeyi Önleme
Ayaktaki terlemeyi önlemek için pudranın çorap ve ayakkabı içerisine serpiştirilmesi mutlak fayda sağlayacaktır. Ayaklardaki kötü kokunun oluşması bazı bakterilere bağlı olacağı için ayakları antibakteriyel sabunlarla yıkamak da çözüm sağlayabilir.
Ayak terlemesi ve kokusu için ayak pudrası ve ayak spreyleri de satılmaktadır. Avuç içlerindeki terlemeyi önlemek için ise mısır nişastası kullanılabilir. Alüminyum klorür içerikli ter önleyicilerin kullanımı da avuç içlerindeki terlemeyi önleyebilir.
Aşırı terleme sorunları bu yöntemlere rağmen devam ederse tıbbi destek almak için dermotoloğa başvurmak gerekir. Makalede verilen bilgiler tıbbi uzman tavsiyesi içermez, okuyucuyu bilgilendirmek içindir.