Yılan, görünüşü itibari ile çoğu insan tarafından korku uyandıran bir canlıdır. Parlayan derisi, gözleri ve çatallaşan dili insanlık tarafından genelde ürkütücü bulunmaktadır. Bunların yanı sıra zehirli olma ihtimali de göz ardı edilemeyeceğinden bu hayvandan korkmak gayet normaldir.
Dünyada yaklaşık 3.400 yılan türü bulunmaktadır. Bunların sadece 600’ü zehirli ve insan için sorun yaratabilecek olanı sadece 200 türdür. Bu 200 tür gözünüzü korkutmasın, çünkü; zehirli yılanlar her yıl ortalama 90.000 insan öldürse de sivrisinekler için bu sayı yılda en az 1.000.000’dur.
Türkiye’deki zehirli yılanlar, bir insanı öldürecek kadar güçlü bir zehir salgılamasa da canınızı çok acıtabilecek ve sakatlanmalara yol açabilecek kadar güçlü olabilmektedir. Bu yüzden bir yılan tarafından ısırıldığınızda tıbbi yardım almak için hastanelere başvurmanız gereklidir. Şu da hiç unutulmamalıdır ki; hiç bir yılan kışkırtılmadıkça saldırmayı düşünmez. Bunun yerine kaçmayı denemek ilk tercihleri olmaktadır. Gelin ülkemizdeki zehirli yılanları inceleyelim.
Türkiye’deki Zehirli Yılanlar
Koca Engerek (Vipera lebetina), engerekgiller (Viperidae) familyasına ait engerek türüdür.

Genel olarak fare gibi kemirgenler, kertenkele ve kuşlarla beslense de diğer yılan türleri için de tehlikeli olabilirler. Avlanma saatleri genellikle sabahın erken saatleri ve gecedir. Rakımı 1500 metre kadar olan yerlerde bulunabilirler. Ovalarda, taşlık yerlerde, bahçe ve tarlalarda yaşayabilirler. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin yanı sıra Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda da görülürler. Türkiye’nin en zehirli yılan türü olarak bilinirler.
Çöl kobrası (Walterinnesia aegyptia), Türkiye’nin Urfa civarındaki kurak alanlarda yaşayan kobra türü.

120 cm.’ye kadar ulaşabilen boyları ve parlak siyah renkleriyle Şanlıurfa’nın batısındaki dağlık alanda ve doğusundaki Tek Tek Dağları’nda gözlemlenmiştir. Çöl veya çöle yakın bitki örtüsünün az bulunduğu taşlık ve toprak alanlarda görülebilir. Zehiri nörotoksin diye tabir edilen sinir sistemine zarar vererek avının felç geçirmesini sağlayan, kalbin ritmini bozan türdendir. Küçük kemirgenler, kuşlar ve kertenkele avlarıdır.
Şeritli Engerek (Vipera xanthina), engerekgiller (Viperidae) familyasına ait engerek türüdür.

Siyah renkli şakak bandı diğer türlerden ayırt edilmesini kolaylaştırır. Ağır hareket etseler de saldırı esnasında çok hızlıdırlar. Kendilerini koruma amaçlı saldırgan olabilirler. 2000 metreye kadar olan dağlarda ve ormanlık alanlarda görülebilir. Oyuklar ve taş altlarında genelde gece avlanırlar.
Boynuzlu Engerek (Vipera ammodytes), engerekgiller (Viperidae) familyasına ait engerek türüdür.

Boyları genel olarak 50-60 cm. uzunluktadır. Üst çenenin ön tarafında bulunan dişlerinden salgılanan zehir, insanlar için öldürücü olmasa da çok can yakıcı olduğu, tıbbi müdahalenin gerektiği bilinmektedir. Üzerine basılmadıkça, rahatsız edilmedikçe insana zarar vermezler. 2000 metreye kadar olan rakımlarda küçük bitki altlarında yaşarlar.
Ağrı Engereği (Vipera raddei), engerekgiller (Viperidae) familyasına ait engerek türüdür.

ündüzleri oyuklarda ve taş altlarında saklanan bu hayvanlar, avlanma işlerini gece yaparlar. Kendilerini koruma amaçlı saldırabilirler. Oldukça ağır hareket ederler ama saldırırken çok hızlı olabilirler. Boyları ortalama 70-80 cm (en fazla 100 cm) kadar olur.Dağlarda, ormansız ve taşlık olan, az bitkili yerlerde yaşarlar. Yüksekliği 1000-3000 metre arasında olan yerlerde bulunabilirler.
Türkiye’deki zehirli yılanlar konusunda eklenebilecek diğer türler; Wagner Engereği, Baran Engereği, Kafkas Engereği, Küçük Engerek, Çukurbaşlı Yılan ve sadece Çoruh nehri kenarında nesli tükenmek üzere olan Çoruh Engereği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yarı zehirli olarak bilinen Kedi Gözlü Yılan, Alanya’da antik kentlerde görülür.