Uykusuzluk çağımızın en büyük problemlerinden biri. Günümüzde kadın erkek fark etmeksizin birçok kişi uyuyamamaktan ya da kalitesiz, kötü uykudan şikâyetçi. Peki, uykusuzluğun sebebi ve çözümleri nelerdir? Bu yazının sonunda uykusuzlukla ilgili birçok konuda bilgilenmiş olacaksınız.
Kötü uyku belirtileri nelerdir?
Uykuya dalmakta zorlanma, uykuyu sürdürmede zorluk çekme sık sık uyanma, erken saatlerde uyanıp tekrar uyuyamama, uykunun dinlendirici olmaması yani uyandıktan sonra yorgun hissetme gibi belirtilerden birkaçı sizde varsa uykunuzun iyi olmadığını söyleyebiliriz.
Uykusuzluk problemini hafife almak doğru değildir. Uykusuzluk çeken insanların sık sık ruhsal problemlerden de şikâyetçi olduğu görülmektedir. Uykusuzluk probleminizin altında yatan sebep ruhsal bir sıkıntı olabilir. Öncelikle uykusuzluğun altında yatan sebebi öğrenmelisiniz. Ve uykusuzluk tedavisi yapan merkezlerden uykusuzluk ve tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Uykusuzluğa sebep olan faktörler
Hareketsiz bir yaşam uykusuzluğun başlıca nedenlerinden biridir. Gün içerisinden spor yapan ya da ağır işlerde çalışan insanların gün boyunca hareketsiz kalan insanlara göre daha az uykusuzluk çektiği görülür.
Kaliteli beslenme kurallarının dışında bir beslenme alışkanlığına sahip olmak da uykusuzluğa neden olan önemli faktörlerden biridir. Şekerli gıdalar tüketildiği müddetçe insülin hormonu salgılanır. İnsülin hormonu salgılandıkça uykusuzluk probleminin tedavisi oldukça zorlaşır. Aynı şekilde yatmadan hemen önce yemek yemek de uykusuzluğa sebep olur. Yemek uykuya geçmeden en az 2-3 saat önce yenmesi daha sağlıklı bir tutum olacaktır.
Günümüzde sosyal medya uykusuzluk nedenlerinin belki de en önemli ve en etkilisi konumundadır. Sosyal medyayı günün erken saatlerinde ve sınırlı olarak kullanmak uykusuzluk tedavisinde etkilidir. Sosyal medyadan kopmak kolay olmadığı için gece saatlerinde sosyal medya kullanmamak gerekir. Akşam 23.00’den sonra uyku pek de kaliteli olmadığı için bu saatlerde sosyal medyadan uzak durmak uykusuzluk tedavisinde önemlidir.
Uykusuzluk nasıl giderilir, uykusuzluğa ne iyi gelir?
Uykusuzluk problemini aşmak ve daha kaliteli bir uykuya ulaşmak için uykusuzluğa iyi gelen ve uykusuzluk tedavisinde kullanılan yöntemleri sıraladık.
Beslenme düzeninize dikkat edin ve kaliteli beslenme hakkında bilgilenin. Beslenme düzeninizde yanlış yaptıklarınızı ve yapmamanız gerekenleri düzeltin. Unutmayın ki kalitesiz beslenme sadece uykusuzluk değil birçok rahatsızlığın da sebebidir.
Gün boyunca hareket edin, mümkünse spor yapın. Eğer ofis ortamında masa başında çalışıyorsanız sık sık ufak yürüyüşler yapın. Vücudunuz yorulmazsa uykuya ihtiyacı olmaz ve uykusuzluk yaşarsınız.
Çay, kahve ve şekerli gıdalardan uzak durun.
Erken yatıp erken kalkmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın.
Uyku için en ideal pozisyonunuzu bulun. Bunun genellikle cenin pozisyonu olduğu söyleniyor. Ancak herkes için yararlı olmayabilir.
Yatak odanıza giren ışık kaynaklarını olabildiğince engelleyin. Engelleyemiyorsanız uyku bandı kullanmanızı tavsiye ederim. Perdeleriniz kalın ve koyu renkli olmasına özen gösterin.
Gece lambası kullanmayın. Karanlıktan korkuyorsanız da uyku bandı yararlı olacaktır.
Odanın sıcaklığı da uykusuzluk için önemli bir faktördür. Oda sıcaklığı 19-23 derece arasında olmalıdır. Ancak ideal oda sıcaklığı da kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.
Uyumadan önce sürekli bir şeyler düşünüyor ve bu yüzden de uyuyamıyorsanız da uyku bandı daha çabuk uyumanıza yardımcı olacaktır.
Hafif egzersizler yapmak da uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.
Uykudan önce yemek yemenin zararlı olduğunu söyledik ancak bazı besinler uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Uykuya dalmayı kolaylaştıran besinler protein ağırlıklı besinler. Ancak protein ağırlıklı besinleri sindirmesi zor olduğu için uykudan hemen önce değil de 2-3 saat önce yerseniz uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
Soğuk suyla yapılan duş gece boyunca daha rahat bir uyku uyumanızı sağlar.
Uykusuzluğa iyi gelen bitki ve besinler
Rezene sinirleri yatıştırıp rahatlatır bu nedenle uykuya kolay geçmenizi sağlar. Papatya çayı sindirime yardımcı olur ve sindirimden kaynaklanan uyku bozukluklularının tedavisinde etkilidir. Limon melisa bitkisi de uykusuzluğa etkili bir bitkidir.
Unutmamak gerekir ki bitkileri kullanırken bu bitkilere hassasiyetimizin olup olmaması ve kullandığımız miktar çok önemlidir. Hamileler ve emziren anneler bitkileri kullanırken dikkatli olmalıdır.
Uykuya dalma süresini kısaltan en etkili besin hiç şüphesiz yoğurttur. Laktik asit oluşturan yoğurt uykusuzluk tedavisinde vazgeçilmezdir. Erkeklerde yumurta ve badem de uykusuzluğa iyi gelmektedir. Ancak süt, yoğurt gibi uykuya geçme evresini kısaltır diyemeyiz. Bu nedenle uykusuzluk problemi için süt içilmesi önerilmez ancak diğer süt ürünleri uykusuzluğa etkilidir. Uyku problemi için proteinli süt ürünlerinden lor peyniri, keçi peyniri, kaşar peyniri ve kefir kullanılabilir.
Bu yazıda bahsettiğimiz yöntemler uykusuzluğunuzun altında ruhsal, fizyolojik, genetik ya da başka bir neden olmadığı düşünülerek tavsiye edilmektedir.