Uzun Ömürlü Batarya İçin Tavsiyeler

Çoğu kullanıcının şikayetidir, “dizüstü bilgisayarımın pili 10 dakikada bitiyor”. Böyle bir durumla karşılaştığınızda üzülerek söylemeliyim ki, yapabilecek hiçbir şey yok. Bu duruma düşmemek için alınacak önlemlerden bahsetmek istiyorum.

  1. Yeni aldığınız dizüstü bilgisayarınızı kapalı vaziyetteyken 10-12 saat boyunca şarj edin.(Aynı işlem cep telefonları için de geçerli) Bilgisayarınızın şarjının tamamen bitmesini beklemeden (5%-6%) civarındayken bu işlemi tekrarlayın.(3-4 kere bu şekilde kullansanız kâfi)
  2. Bilgisayarınızı masaüstü gibi kullanıyor olabilirsiniz. “Bataryayı çıkarayım da direk prizden çalışsın” gibi bir hata yapmayın. Bilgisayarınızın bataryası, ani gerilim dalgalanmaları için bilgisayarınızı koruduğundan, çıkarılmasını kesinlikle önermem.
  3. Bazı dizüstü bilgisayarlarında güç seçeneklerinde bilgisayarın bataryasının belirli bir düzeyde tutan yazılımlar mevcut (Örneğin Lenovo Z580 🙂 ). Bilgisayarın bataryası 60% dolaylarında en uzun ömrü yakalar. Bu seviyelerde çalıştırmak bataryanızın ömrünü uzatacaktır.
  4. Kesinlikle şarjını tamamen bitirmeyin. Windows kullanıcıları için kritik pil uyarısı mevcut, bu uyarıyı batarya için dikkate alın…
  5. Uzun süre bilgisayarınızı kullanmayacaksanız bataryanızı %60 dolaylarında iken serin ve kuru bir ortamda muhafaza edin. (Gazete ve strece sararak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz)
  6. Bilgisayarların parçaları çalıştıkça ısınırlar, fakat ısıyı sevmezler. Bataryanızı aşırı ısıdan koruyunuz.
  7. 3. Maddedeki yazılıma sahip değilseniz, bataryanız tamamen dolu olduğunda 50% civarlarına inmesini bekleyerek tekrar şarjlayın.
  8. Bu maddeleri uyguladığınızda benim gibi bilgisayarınızın bataryası 6 yıllık dahi olsa 2 saat gider 😉

Önemli: Bataryaların uzun süre kullanılmaması gerçekten sakıncalı bir durum. İnternette araştırma yaptığınızda “100%’de kuru ve serin ortamda saklayın” gibi yazılarla karşılaşabilirsiniz. Bu yanlıştır, bataryaların 100% olarak uzun süre muhafaza edilmesi hücrelere zarar verir.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

RAM nedir

Ram Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

RAM, rastgele erişimli bellek teriminin ingilizce karşılığı random access memoryden türetilmiş, bilgisayar ve mobil cihazlar …